Αυτό είναι το «πιο υγιεινό γεύμα στον κόσμο» – Περιλαμβάνει …τυρί και σοκολάτα
Η πρόταση της Βρετανής διατροφολόγου Dominique Ludwig
Ένα ισορροπημένο γεύμα τριών πιάτων που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως το «πιο υγιεινό γεύμα στον κόσμο» ζήτησε η βρετανική Telegraph από την Dominique Ludwig, μίας εκ των πιο δημοφιλών διατροφολόγων της χώρας, με 621.000 followers στο Instagram.
Τα τρία πιάτα που συμπεριέλαβε υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς και του εντέρου και τη λειτουργία του εγκεφάλου, συνδυάζοντας γεύση και θρεπτικά συστατικά.
Ορεκτικό
Τυρί Labneh με ψητή ντομάτα και μπρόκολο (313 θερμίδες, 24g πρωτεΐνη, 5g φυτικές ίνες)
Ο συνδυασμός πρωτεΐνης και προβιοτικών που υπάρχουν στο Labneh, ένα τυρί της Μέσης Ανατολής που έχει υποστεί ζύμωση (φτιάχνεται από φρέσκο παστεριωμένο γάλα αγελάδας, που αλατίζεται ελαφρά και στραγγίζει καλά σε τουλπάνι), το κάνει ένα εξαιρετικά υγιεινό ορεκτικό. Ανά μερίδα, προσφέρει 14 γραμμάρια πρωτεΐνης, που μας κρατούν χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και βοηθούν στη διατήρηση καλύτερων επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Επίσης, οι ντομάτες ωφελούν το καρδιαγγειακό σύστημα, καθώς περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά (λυκοπένιο). Το μπρόκολο είναι γεμάτο μαγνήσιο, σημαντικό για περισσότερες από 300 αντιδράσεις ενζύμων στο σώμα, ενώ είναι απαραίτητο για ένα ήρεμο νευρικό σύστημα.
Κυρίως πιάτο
Σαλάτα με σκουμπρί και εσπεριδοειδή (630 θερμίδες, 29 γρ πρωτεΐνη, 16 γρ φυτικές ίνες)
Το σκουμπρί είναι από τα πιο υγιεινά ψάρια λέει η Ludwig, και ένα από τα λίγα τρόφιμα που περιέχει φυσικά κάποια βιταμίνη D που είναι σημαντική για τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Περιέχει επίσης και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βελτιώνουν τη λειτουργία της καρδιάς. Τα εσπεριδοειδή (γλυκό πορτοκάλι, λεμόνι, μανταρίνι, γκρέιπφρουτ, μοσχολέμονο -λάιμ) προστατεύουν, μεταξύ άλλων, από την οξεία φλεγμονή, την πρόληψη του καρκίνου και τον έλεγχο της παχυσαρκίας, ενώ έχουν αντιοξειδωτική και καρδιοπροστατευτική δράση.
Τα ρεβίθια «είναι τέλεια για να διατηρούν τα σάκχαρά μας σταθερά», λέει. «Ένα έξυπνο μείγμα πρωτεϊνών, υδατανθράκων και φυτικών ινών, μας βοηθούν να μας συντηρούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ρυθμίζουν την όρεξή μας και επιβραδύνουν την ταχύτητα με την οποία η γλυκόζη εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος».
Επιδόρπιο
Μους σοκολάτας Tofu με βατόμουρα (250 θερμίδες, 7g πρωτεΐνη, 5g φυτικές ίνες)
Ενώ τα επιδόρπια είναι συνήθως γεμάτα ζάχαρη και θερμίδες η πρόταση της Ludwig είναι πλούσια σε ασβέστιο που υποστηρίζει την οστική πυκνότητα και τις φυσιολογικές συσπάσεις των μυών. Το τόφου έχει και πρωτεΐνη και μαγνήσιο. «Η σοκολάτα είναι μια απόλυτη υγιεινή τροφή», λέει ο Ludwig. «Η μαύρη σοκολάτα περιέχει περίπου 10 γραμμάρια φυτικών ινών ανά 100 γραμμάρια που είναι φανταστικά για το μικροβίωμα του εντέρου μας. Η σκόνη κακάο περιέχει 30 γραμμάρια φυτικών ινών ανά 100 γραμμάρια.» Το κακάο είναι επίσης πηγή σιδήρου, μαγνησίου και ψευδαργύρου, τα οποία υποστηρίζουν τα υγιή επίπεδα ενέργειας, τη λειτουργία των μυών και το νευρικό σύστημα.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις