Γιατί για παράδειγμα οι Ιταλοί δεν πίνουν καπουτσίνο μετά τις 11 το πρωί

Στο βιβλίο του, «Gastronativism, ο Fabio Parasecoli , καθηγητής σπουδών τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, ορισμένους από τους διατροφικούς κανόνες που ακολουθούν με προσήλωση οι Ιταλοί.

«Υπάρχει μια βαθιά συναισθηματική σύνδεση με το τοπικό φαγητό. Το φαγητό γίνεται σύμβολο της ταυτότητας και της δυναμικής της κοινότητας και επομένως της προσωπικής ταυτότητας του ατόμου, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο» σημείωσε σε συνέντευξη του στην Elizabeth Heath στην ιστοσελίδα Huffpost.

Αυτοί είναι τρεις πιο γνωστούς κανόνες των Ιταλών:

Όχι καπουτσίνο μετά τις 11 το πρωί

«Έχει να κάνει με το ότι το γάλα είναι πραγματικά δύσκολο να χωνευτεί ακόμα και τις καλύτερες πρωινές ώρες», σημειώνει η Elizabeth Minchilli, συγγραφέας γαστρονομικών βιβλίων και διοργανώτρια γαστρονομικών εκδρομών με έδρα τη Ρώμη. Ο καπουτσίνο είναι ουσιαστικά ζεστό γάλα με μια δόση εσπρέσο. Είναι ιδανικός μετά από ένα χορταστικό πρώτο γεύμα της ημέρας «αλλά μετά από ένα μεγάλο γεύμα, ένα ποτήρι ζεστό γάλα δημιουργεί προβλήματα». Για να αποφύγετε τον στομαχόπονο, πιείτε τον καπουτσίνο σας το πρωί.

Το πρωινό είναι πάντα γλυκό, όχι αλμυρό

«Ιστορικά, η Ιταλία ήταν πολύ αγροτική και πολύ φτωχή»,  σημείωσε η Ιταλίδα ιστορικός τροφίμων Francine Segan . «Οι άνθρωποι κατανάλωναν υπολείμματα για πρωινό και αυτό ήταν συνήθως λίγο σκληρό ψωμί μουσκεμένο στο πρωινό γάλα». Το κρέας ήταν μια σπάνια πολυτέλεια για τους αγρότες και θα είχε αποθηκευτεί για ένα σημαντικό γεύμα». Ακόμη και το ζαχαρούχο ψωμί ήταν κάτι που οι περισσότεροι δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά» «Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εξέλιξη του πρωινού καθώς το κοινό γίνονταν πιο πλούσιοι», είπε ο Segan, με τα κορνέτι (κρουασάν), τις μαρμελάδες και άλλες πολυτέλειες να γίνονται αστικά πρότυπα. Ωστόσο, είπε, «δεν υπάρχει πρωτεΐνη το πρωί».

Το να μοιράζεσαι πιάτα θεωρείται αγενές

Εκτός από ότι φαίνεσαι τσιγκούνης το να μοιράζεσαι οτιδήποτε άλλο εκτός από ένα ορεκτικό (antipasto) ή ένα επιδόρπιο «απλά δεν συνηθίζεται από πολιτισμική άποψη», δήλωσε η Minchilli. «Είναι κακοί τρόποι. Γιατί να θέλεις κάποιος να τρώει από το πιάτο σου με το πιρούνι του;» Ενώ το να μοιράζεσαι ένα κομμάτι από το φαγητό σου είναι μια χαρά, στην Ιταλία «παραγγέλνεις κάτι επειδή θέλεις να το φας όλο μόνος σου», είπε η Minchilli. Ενδέχεται να μπορείτε να ζητήσετε μισή μερίδα ζυμαρικών, αλλά αυτό διαφέρει από το να ζητήσετε να μοιραστείτε μια μερίδα.

Με πληροφορίες από Huffpost

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις