Η ισορροπημένη διατροφή και οι απαραίτητες βιταμίνες

Η διατροφή που ακολουθούμε παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού και την υγεία μας.

Η Επίκουρη Καθηγήτρια Διατροφικής Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας , Εμμανουέλα Μαγριπλή, μίλησε στην εκπομπή “UPDATE” του ΕΡΤNews για τις τροφές που πρέπει να καταναλώνουμε για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας.

«Από την ώρα που γεννιόμαστε, χτίζουμε το ανοσοποιητικό μας έτσι ώστε να μπορέσουμε να πορευτούμε σωστά και να καταπολεμούμε όλες αυτές τις ιώσεις ανάλογα» σημείωσε, προσθέτοντας:

«Μακροπρόθεσμα είναι σίγουρο ότι πρέπει να τρώμε ισορροπημένα και σωστά. Αυτό που λέμε ποικιλία είναι το δεδομένο. Θέλουμε να παίρνουμε συγκεκριμένες βιταμίνες.

Όλοι γνωρίζουμε και ακούμε συνεχώς για την βιταμίνη C. Αν σκεφτούμε ότι 120 mg βιταμίνης C είναι αυτό που χρειαζόμαστε σε καθημερινή βάση τότε αυτό αντιστοιχεί για παράδειγμα σε ένα πορτοκάλι και ίσως λίγο στημένο χυμό λεμονιού μέσα στο φαγητό μας για παράδειγμα. Δεν χρειάζεται απλά να πιούμε έναν χυμό, ακόμη και να φάμε το πορτοκάλι που μας δίνει και άλλα σημεία για να το δέσουμε και με το μικροβίωμα, μας κάνει ακόμα καλύτερα. Δεν είναι μόνο βιταμίνη C, είναι βιταμίνη Α, Β – καροτένιο, ιώδιο, ψευδάργυρος, χαλκός, το μαγνήσιο και το φολικό οξύ. Όλα αυτά είναι πάρα πολύ σημαντικές βιταμίνες, έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα».

Εξηγώντας από που μπορούμε να πάρουμε αυτές τις βιταμίνες σημείωσε: «Για παράδειγμα, αν θέλουμε να εστιάσουμε σε ψευδάργυρο και χαλκό, τότε μιλάμε για τα θαλασσινά όπως και το ιώδιο στα θαλασσινά. Αν θέλουμε σελήνιο, τότε θα πάμε σε ξηρούς καρπούς. Το φολικό οξύ είναι στα προϊόντα ολικής. Δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή μας στην καθημερινότητα μας τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά σε καθημερινή βάση».

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις