Οι τροφές που συμβάλλουν στην μακροζωία

Τρόφιμα υψηλά σε λιπαρά, θερμίδες και ζάχαρη μπορεί να αποδειχθούν επιζήμια για την υγεία μας, αντίθετα, άλλα με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά συμβάλλουν στη μακροζωία.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν σε μελέτη τους το 2021, ανέλυσαν 5.800 τρόφιμα, αξιολογώντας τις επιπτώσεις τους στην υγεία μας βάσει συστατικών.

Σε ό,τι αφορά εκείνες που αποδείχθηκαν περισσότερο ωφέλιμες διαπίστωσαν:

  • Η κατανάλωση ορισμένων ψαριών μπορεί να προσθέσει έως και 28 λεπτά ζωής.
  • Η κατανάλωση φυστικοβούτυρου σε σάντουιτς φάνηκε να προσθέτει 32 λεπτά υγιούς ζωής. Σύμφωνα με τη Δρ. Ολίβια Ζολιέ, τα οφέλη του φυστικοβούτυρου είναι ιδιαίτερα σημαντικά, ενώ το ψωμί, ειδικά ολικής άλεσης, θεωρείται ουδέτερο ή ελαφρώς ωφέλιμο.
  • Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι προσθέτουν 24 λεπτά ζωής.
  • Αντίστοιχα τα φρούτα μας «χαρίζουν» 10 επιπλέον λεπτά ζωής.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η αντικατάσταση 10% των ημερήσιων θερμίδων από φρούτα και λαχανικά αντί για επεξεργασμένα κρέατα μπορεί να προσθέσει 48 λεπτά στη ζωή μας. Η υιοθέτηση μιας πιο φυτικής διατροφής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου και άλλων ασθενειών, βελτιώνοντας σημαντικά τη μακροζωία.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις