Δύο τέλεια γλυκά με βρώμη που θα φτιάχνετε συνέχεια – Εύκολα και υγιεινά
Υγιεινές και πολύ εύκολες συνταγές με βρώμη
Η βρώμη αποτελεί ένα υγιεινό συστατικό για την καθημερινή διατροφή μας, οι διαιτολόγοι τη συνιστούν ανεπιφύλακτα και μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε με διάφορες παραλλαγές, είτε σε γλυκά είτε στο φαγητό.
Εμείς βρήκαμε και σας προτείνουμε δύο συνταγές για γλυκά με βρώμη, πανεύκολα και πάρα πολύ υγιεινά που θα αρέσουν σίγουρα σε μικρούς και μεγάλους.
Μάφιν με φρούτα, βρώμη και λιναρόσπορο
Μάφιν με φρούτα, βρώμη και λιναρόσπορο συνδυασμός όχι τόσο γνωστός αλλά πολύ νόστιμος!
Υλικά
Τεμάχια: 16
100 γρ. μαργαρίνη soft (δηλαδή αυτή που πωλείται σε κεσεδάκι, όχι σε χαρτί), light
1/2 κούπα ζάχαρη
2 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
1 κ.γ. εσάνς βανίλιας (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ) ή 2 κάψουλες βανιλίνης
1 1⁄2 κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
2 κ.σ. λιναρόσπορος
3/4 κούπας πολτοποιημένες μπανάνες
2/3 κούπας αριάνι
1 κούπα ανάμεικτα φρούτα του δάσους, κατεψυγμένα
1/4 κούπας νιφάδες βρώμης
Εκτέλεση
Για να φτιάξουμε τα μάφιν με φρούτα, βρώμη και λιναρόσπορο, ξεκινάμε προθερμαίνοντας το φούρνο στους 180° C.
Καλύπτουμε με καραμελόχαρτα μία 12 θέσια φόρμα για μάφιν και μία 6 θέσια.
Χτυπάμε στο μίξερ τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν, προσθέτοντας σταδιακά τα χτυπημένα αυγά και τη βανίλια.
Έπειτα ρίχνουμε σταδιακά και τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τα φρούτα του δάσους και τη βρόμη. Μόλις αναμειχθούν καλά, σταματάμε το μίξερ, προσθέτουμε τα κατεψυγμένα φρούτα και ανακατεύουμε απαλά να πάνε παντού.
Μοιράζουμε το μείγμα στις θήκες για μάφιν, πασπαλίζουμε την επιφάνεια με τη βρόμη και ψήνουμε για 20 – 25 λεπτά, έως ότου χρυσίσουν και φουσκώσουν.
Αφήνουμε να κρυώσουν και αποθηκεύουμε σε ένα δοχείο που κλείνει αεροστεγώς ή μέσα σε σακούλα τροφίμων. Διατηρούνται φρέσκα για δύο ημέρες.
Μαστιχωτά cookies με βρώμη, μέλι και χουρμάδες
Ένα υγιεινό και γευστικό σνακ ιδανικό για ένα δυναμωτικό πρωινό ή ένα γρήγορο κολατσιό κατά τη διάρκεια της μέρας.
Υλικά
Τεμάχια: 12
50 γρ. μαργαρίνη τύπου soft, light
50 γρ. ζάχαρη
1 αυγό
1 κ.σ. μέλι
1/4 – 1/2 κ.γ. κανέλα, τριμμένη
1/2 κούπα (60 γρ.) αλεύρι ολικής άλεσης
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
3/4 κούπας νιφάδες βρώμης
4 – 5 χουρμάδες (χωρίς το κουκούτσι), ψιλοκομμένοι, ή δαμάσκηνα ξερά, ψιλοκομμένα
Εκτέλεση
Για να φτιάξουμε τα μαστιχωτά cookies με βρώμη, μέλι και χουρμάδες, ξεκινάμε προθερμαίνοντας το φούρνο στους 180° C.
Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε δύο λαμαρίνες.
Χτυπάμε στο μίξερ, με το σύρμα, τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη ελαφρώς μέχρι να αφρατέψουν και προσθέτουμε το αυγό, το μέλι και την κανέλα.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη βρώμη και τους χουρμάδες (ή τα δαμάσκηνα), τα αδειάζουμε στο μείγμα του μίξερ και ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα ή με το χέρι.
Παίρνουμε μεγάλες κουταλιές από το μείγμα και τις αραδιάζουμε στις λαμαρίνες, αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους, γιατί θα απλώσουν στο ψήσιμο.
Ψήνουμε τα κούκις για 12 – 15 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν ελαφρώς (μπορούμε να ψήσουμε και τις δύο λαμαρίνες ταυτοχρόνως, σε διαφορετικά ράφια, αλλά στα μισά του ψησίματος θα τους αλλάξουμε θέση).
Μόλις βγάλουμε τα cookies από το φούρνο, θα πρέπει να είναι ακόμη μαλακά στην αφή. Τα αφήνουμε να κρυώσουν για 5 λεπτά πάνω στη λαμαρίνα, πριν τα μεταφέρουμε πάνω σε σχάρα για να κρυώσουν εντελώς.
Τα διατηρούμε σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς για 2 ημέρες.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις