«Είδος πολυτελείας» το πορτοκάλι και… στροφή σε εναλλακτικές λύσεις
Η προβλεπόμενη κακή σοδειά στη Βραζιλία, η οποία παράγει το 70% του συνόλου των εξαγωγών χυμού πορτοκαλιού, σηματοδοτεί την τρίτη δύσκολη παγκόσμια συγκομιδή στη σειρά
Η εκρηκτική άνοδος στην τιμή του χυμού πορτοκαλιού, εν μέσω και της ανησυχίας για κακές σοδειές στη Βραζιλία, στρέφει τους παραγωγούς διεθνώς σε εναλλακτικά φρούτα όπως τα μανταρίνια.
Η προβλεπόμενη κακή σοδειά στη Βραζιλία, η οποία παράγει το 70% του συνόλου των εξαγωγών χυμού πορτοκαλιού, σηματοδοτεί την τρίτη δύσκολη παγκόσμια συγκομιδή στη σειρά, σύμφωνα με τον Guardian. Οι πορτοκαλιές στη χώρα, πλήττονται από το «πρασίνισμα» των εσπεριδοειδών, μια ανίατη ασθένεια, μετά από ακραία ζέστη και ξηρασία κατά τη διάρκεια της περιόδου ανθοφορίας τους κατά το δεύτερο μισό του περασμένου έτους.
Πέραν των προβλημάτων στη Βραζιλία και η Φλόριντα στις ΗΠΑ έχει πληγεί από μια σειρά τυφώνων και από την «ασθένεια του πρασίνου», η οποία εξαπλώνεται από έντομα που ρουφάνε τον χυμό και καθιστά τους καρπούς πικρούς πριν νεκρώσουν το δέντρο.
Η κατάσταση αυτή περιορίζει τις επιλογές των παραγωγών, που πλέον αναμειγνύουν τη νέα σοδειά με κατεψυγμένο χυμό, ο οποίος συνήθως έχει διετή διάρκεια ζωής.
«Πρόκειται για κρίση», δήλωσε στους Financial Times ο Kees Cools, πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Χυμών Φρούτων και Λαχανικών (IFU). «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο, ακόμη και κατά τη διάρκεια των μεγάλων παγετώνων και των μεγάλων τυφώνων». Η IFU δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να ασκήσει πιέσεις για την επαναδιατύπωση των κανονισμών για τα τρόφιμα σε επίπεδο ΟΗΕ, ώστε ο χυμός πορτοκαλιού να μπορεί να περιέχει άλλα εσπεριδοειδή, καθώς και να επιδιώξει αλλαγές των κανόνων σε επίπεδο χωρών.
Από την πλευρά του, ο Francois Sonneville, ανώτερος αναλυτής ποτών στη Rabobank, δήλωσε ότι η ζήτηση των καταναλωτών για χυμό πορτοκαλιού μειώθηκε κατά το ένα πέμπτο περίπου, σε σύγκριση με πέρυσι, καθώς η τιμή είχε «τρελαθεί» και οι καταναλωτικές συνήθειες έχουν αλλάξει.
«Η παγκόσμια βιομηχανία χυμών πορτοκαλιού βρίσκεται σε κρίση. Η βιομηχανία της Φλόριντα έχει σχεδόν εξαφανιστεί και οι βραζιλιάνικοι καρποί μαστίζονται από ασθένειες, αυξανόμενο κόστος και δυσμενείς συνθήκες καλλιέργειας, με αποτέλεσμα οι παγκόσμιες προμήθειες χυμού πορτοκαλιού να βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών», δήλωσε.
Ο ίδιος σημείωσε ότι οι παρασκευαστές ροφημάτων θα πρέπει είτε να χρησιμοποιούν χυμούς χαμηλότερης ποιότητας, είτε να δημιουργούν ανάμεικτους χυμούς με άλλα φρούτα, όπως μήλο, μάνγκο ή σταφύλια, είτε να χρεώνουν υψηλότερες τιμές στους καταναλωτές. Είναι επιφυλακτικός όσον αφορά τη δυνατότητα αντικατάστασης των πορτοκαλιών από τα μανταρίνια, καθώς αυτό θα συνεπαγόταν νέα έξοδα για τη μεταφορά των φρούτων σε εργοστάσιο.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις