Εξαγωγές: Ποια είναι η ευρωπαϊκή χώρα που εισάγει τα περισσότερα ελληνικά προϊόντα
Ποιες είναι οι νέες αγορές που αναζητούν οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις
Η Ιταλία εξακολουθεί και το 2023 να αποτελεί το σημαντικότερο προορισμό των ελληνικών εξαγωγών, παρόλο που κατέγραψαν μείωση πέρυσι κατά 577 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2022. Στην 2η θέση ακολουθεί η Βουλγαρία όπως ακριβώς και το 2022, με τις εξαγωγές να σημειώνουν ωστόσο μείωση κατά περίπου 1 δισ. ευρώ.
Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας
Η Γερμανία υποχωρεί στην 3η θέση, την οποία κατείχε και το 2022, χάνοντας όμως τη 2η που παραδοσιακά κατείχε. Ακολουθεί, η Κύπρος καταλαμβάνοντας την 4η θέση, όπως ακριβώς και το 2022 με ισχνή άνοδο των εξαγωγών κατά 1,2%. Στην 5η θέση που κατείχαν το 2022 βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, παρά τη μείωση των εξαγωγών κατά 5%. Στην 6η και 7η θέση βρίσκονται η Ισπανία και το Ην. Βασίλειο στις θέσεις, για την μεν Ισπανία δύο θέσεις πιο ψηλά για το δε Ην. Βασίλειο στην ίδια θέση, σε σύγκριση με το 2022. Στην 8η θέση βρίσκεται η Ρουμανία, από 10η, και στην 9η η Τουρκία, με τις ελληνικές εξαγωγές να σημειώνουν σημαντική υποχώρηση κατά 27,3%, με αποτέλεσμα η γείτονα χώρα να υποχωρήσει κατά 4 θέσεις το 2023 σε σχέση με το 2022. Την πρώτη δεκάδα των κυριότερων προορισμών των ελληνικών εξαγωγών, συμπληρώνει η Γαλλία, η οποία βρισκόταν στη 12η θέση κατά το δωδεκάμηνο του 2022.
Πλην της πρώτης δεκάδας των χωρών-πελατών των ελληνικών προϊόντων για την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2023, αξίζει να σημειωθεί η σημαντική αύξηση των εξαγωγών (142,4%) και μεγάλη άνοδο στην κατάταξη της Ουκρανίας (17η θέση από 34η) και της Αιγύπτου (23η από 30η) με αύξηση 33,6%. Η υποχώρηση της Σαουδικής Αραβίας (30η από 22η) με πτώση 29,4% και η άνοδος της Σλοβακίας (42η από 51η) με αύξηση 16,8% σε σχέση με το 2022. Τέλος, η πτώση της Τυνησίας (46η από 23η) με συρρίκνωση 67,4% και η βελτίωση της θέσης της Μολδαβίας (53η από 77η) με αύξηση 195,9%.
Ποιες είναι οι αγορές που αναζητούν οι Έλληνες εξαγωγείς
Την ίδια στιγμή το μεγάλο στοίχημα για τις ελληνικές εξαγωγές είναι να αυξηθούν σε χώρες όπου δεν σημειώνουν αξιοσημείωτες επιδόσεις αλλά και ακόμη περισσότερες σε αυτές καταγράφουν ιδιαίτερη δυναμική. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις που έκανε η πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Εξαγωγών, Χριστίνα Σακελλαρίδη σύμφωνα με την οποία «η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα με τις επιθέσεις των Χούθι έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνονται τα μεταφορικά κόστη και κατά συνέπεια να αυξάνονται και οι τιμές των ελληνικών προϊόντων. Την ίδια στιγμή διαβλέπουμε μια στασιμότητα στις οικονομίες αρκετών ευρωπαϊκών κρατών, ωστόσο και εμείς από την πλευρά μας αναζητούμε αγορές προκειμένου να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας».
Προς αυτή την κατεύθυνση σύμφωνα με την Χρ. Σακελλαρίδη «ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων έχει προσδιορίσει ορισμένες αγορές στις οποίες μπορούν να αυξηθούν σημαντικά οι ελληνικές εξαγωγές όπως είναι η Ινδία, η Σερβία, η Βουλγαρία και το Κατάρ». Πρόκειται για χώρες ουσιαστικά στις οποίες η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε διμερείς επαφές με στόχος, μεταξύ άλλων, και την ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων.
Σε ό,τι αφορά την Σερβία μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί, ότι προγραμματίζεται μια ιδιαίτερα σημαντική επιχειρηματική αποστολή από τις 27 έως τις 29 Μάιου, η οποία διοργανώνεται από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών και η Enterprse Greece σε συνεργασία με τον Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Σερβίας και το Γραφείο Ο.Ε.Υ. της Ελλάδος στην Σερβία. Επίσης ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων αναμένεται, στο συνέδριο που θα πραγματοποιήσει στις 3 Απριλίου, να παρουσιάζει τον στρατηγικό του πλάνο και τις αγορές-«στόχους» για τις ελληνικές εξαγωγές.
Αισιόδοξος για την πορεία των ελληνικών εξαγωγών είναι ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕ- Συνδέσμου Εξαγωγέων Παναγιώτης Χασάπης, σύμφωνα με τον οποίο «στόχος είναι τα επόμενα 3 με 5 χρόνια οι ελληνικές εξαγωγές να αντιστοιχούν στο 60% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ).
Σύμφωνα με τον Π. Χασάπη χώρες της Άπω Ανατολής όπως η Ινδονησία, η Σιγκαπούρη, η Ταϊλάνδη και η Κορέα αλλά και χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής βρίσκονται στο στόχαστρο εξαγωγικών επιχειρήσεων. Αναφερόμενος στην κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕ τονίζει ότι αποτελεί πρόβλημα κυρίως για κάποια νωπά προϊόντα, όπως είναι το ακτινίδιο και για κάποιες πρώτες ύλες, προσθέτοντας ότι οι εξαγωγές τροφίμων, παρά την ενεργειακή κρίση και τις γεωπολιτικές εξελίξεις συνεχίσουν να σημειώσουν σημαντική αύξηση.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις