Οι εξαγωγές σε τρίτες χώρες και η ενίσχυση της εξωστρέφειας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποτελούν τον διπλό φετινό στόχο για το εξαγωγικό εμπόριο

Μέσα σε ένα κλίμα αβεβαιότητας για το παγκόσμιο εμπόριο, εν αναμονή της απόφασης του πρόεδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής αναφορικά με την επιβολή δασμών στα προϊόντα που εξάγονται από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Αμερική οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις έχουν ένα διπλό στόχο για την φετινή χρονιά.

Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας 

Από την μια να διεισδύσουν τα ελληνικά προϊόντα σε νέες αγορές, κυρίως Τρίτων Χωρών, όπως είναι σε χώρες της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Λατινικής Αμερικής και από την άλλη να μπορέσουν όσο το δυνατόν  περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις να κάνουν εξαγωγές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα το 80% των εξαγωγών πραγματοποιείται από το 20% των επιχειρήσεων που εξάγουν και το 20% των εξαγωγών από το 80% των επιχειρήσεων. Στοιχεία που καταδεικνύουν με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο ότι η πλειονότητα των εξαγωγών γίνεται μέχρι σήμερα από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας. Την ίδια στιγμή αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να «τρέξει» επιδοτούμενο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που αφορά την στήριξη της εξωστρέφειας και του εξαγωγικού προσανατολισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Μεγάλη άνοδος

Οι ελληνικές εξαγωγές βρίσκονται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, με τους Έλληνες εξαγωγείς να προσπαθούν να βρουν νέες αγορές προκειμένου να καλύψουν τις απώλειες που έχουν από τις «παραδοσιακές» αγορές για τα ελληνικά προϊόντα και αφετέρου για να αυξήσουν στο σύνολό τους τις εξαγωγές που πραγματοποιούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι ραγδαία άνοδος καταγράφηκε στις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων προς την Βόρεια Αμερική, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική Αγορές όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος σημείωσαν εντυπωσιακή αύξηση που άγγιξε το 70%-90 το 2024 σε σχέση με το 2023.

Επίσης πολύ καλές επιδόσεις κατέγραψαν οι εξαγωγές σε μικρότερες ευρωπαϊκές αγορές. Χώρες όπως η Πολωνία, η Κροατία και η Δανία παρουσίασαν αυξήσεις που κυμάνθηκαν από 18% έως 82%. Στασιμότητα ή και μείωση όμως καταγράφηκε σε παραδοσιακές αγορές για τα ελληνικά προϊόντα.

Σύμφωνα με εκπροσώπους των εξαγωγικών επιχειρήσεων  αγορές όπως η Γερμανία και η Ιταλία παραμένουν σημαντικές, η μείωση των ελληνικών εξαγωγών προς την Ιταλία (-15,3%) και η στασιμότητα προς τη Γερμανία (0,1%) ήταν αναμενόμενες, κυρίως λόγω των πληθωριστικών πιέσεων και της πτώσης της κατανάλωσης. Οι επιμέρους επιτυχίες στην Αφρική και τη Λατινική Αμερική δείχνουν ότι η στόχευση σε αυτές τις περιοχές πρέπει να ενταθεί για να αποδώσει ακόμη περισσότερο. Σημειώνεται ότι οι 10 καλύτερες πελάτες των ελληνικών προϊόντα είναι η Ιταλία, Γερμανία, Κύπρος, Βουλγαρία, ΗΠΑ, Ηνωμένος Βασίλειο, Ρουμανία, Ισπανία, Τουρκία και Γαλλία.

Τι δηλώνει ο πρόεδρος του ΠΣΕ Άλκης Καλαμπόκης

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) Άλκη Καλαμπόκη «η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών θα προέλθει από την αύξηση των εξαγωγών των ελληνικών προϊόντων σε νέες αγορές, όπως είναι αυτές των Τρίτων Χωρών. Επίσης στόχος μας είναι να μπορέσουν περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις να εξάγουν τα προϊόντα τους στο εξωτερικό. Υπάρχουν πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που παράγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας, προϊόντα που είναι μοναδικά σε όλον τον κόσμο, που είμαι σίγουρος ότι με την κατάλληλη τυποποίηση και προβολή θα γινόντουσαν ανάρπαστα σε πολλές αγορές του εξωτερικού».

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις