Σημαντική μείωση καταγράφει το εξαγωγικό εμπόριο το πρώτο εξάμηνο, όταν ο στόχος για την φετινή χρονιά ήταν να αυξηθεί κατά 5,6%

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκονται οι ελληνικές εξαγωγές καθώς ήδη από τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου βρίσκονται εκτός του στόχου που είχε τεθεί στον Κρατικό Προϋπολογισμό της φετινής χρονιάς.

Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) το πρώτο εξάμηνο, οι εξαγωγές καταγράφουν μείωση κατά 3,2%, όταν η πρόβλεψη που περιλαμβάνεται στον Προϋπολογισμό με τα βασικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, ήταν να αυξηθούν κατά 5,6% το 2024.

Μάλιστα χωρίς τα πετρελαιοειδή η πτώση των εξαγωγών το πρώτο εξάμηνο του έτους είναι ακόμη μεγαλύτερη και φτάνει το 4,3%.

Στοιχεία που προκαλούν την έντονη ανησυχία στους εξαγωγείς, μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον που είναι ιδιαίτερα ρευστό, κυρίως λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην Μέση Ανατολή με τις εχθροπραξίες ανάμεσα στο Ισραήλ και στο Ιράν αλλά και τις επιθέσεις στους Χούθι στα διερχόμενα πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται και οι εχθροπραξίες ανάμεσα στην Ουκρανία και στην Ρωσία με σημαντικές επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή. Στην μείωση των ελληνικών εξαγωγών συμβάλει και η ύφεση σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες που αποτελούν βασικούς εισαγωγείς των εγχώριων προϊόντων.

Οι επόμενοι 4 μήνες μέχρι το τέλος του χρόνου είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι, καθώς φαίνεται να μην μπορούν να αντιστρέψουν την εικόνα και είναι σχεδόν  απίθανο να επαληθευθούν οι προβλέψεις του προϋπολογισμού, για άνοδο των εξαγωγών 5,6%.

Έντονη ανησυχία

Η μείωση των εξαγωγών έχει σημάνει συναγερμό στους εξαγωγείς, οι οποίοι βρίσκονται σε εγρήγορση, προσπαθώντας να εξάγουν προϊόντα σε αγορές που ήδη έχουν εδραιωθεί όπως είναι οι ευρωπαϊκές αλλά και σε καινούργιες όπως είναι σε τρίτες χώρες.

Πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ– Συνδέσμου Εξαγωγέων Συμεών Διαμαντίδης στην συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατέθεσε προτάσεις με στόχο να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της εξωστρέφειας, του ελληνικού ΑΕΠ, της απασχόλησης, αλλά και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ ανέφερε στον Πρωθυπουργό ότι θα πρέπει να υπάρξουν στοχευμένα μέτρα στήριξης των εξαγωγικών επιχειρήσεων. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο αναπτυξιακός νόμος, η χρηματοδότηση των εξαγωγικών επιχειρήσεων, φορολογικά κίνητρα, τρόποι για την  αντιμετώπιση του ενεργειακού προβλήματος, μείωση του ασφαλιστικού κόστους και ειδικότερα του μη μισθολογικού κόστους, αναβάθμιση των υποδομών στις μεταφορές και εντατικοποίηση των ελέγχων στα σύνορα και γενικότερα θέματα εποπτείας αγοράς.

Από την πλευρά του το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, μέσα από μια δέσμη μέτρων που υλοποιεί τους τελευταίους μήνες, προσπαθεί να δώσει τα κατάλληλα εργαλεία προκειμένου να αναπτυχθούν και να εντείνουν την εξωστρέφειά τους. Προς αυτή την κατεύθυνση, τον περασμένο Απρίλιο ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης είχε παρουσιάσει ένα σχέδιο 6 σημείων με στόχο την ενίσχυση των εξαγωγών:

  1. Περαιτέρω ανάπτυξη των κλάδων όπου η Ελλάδα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα, όπως η αγροδιατροφή, η φαρμακοβιομηχανία και η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
  2. Ενθάρρυνση της μεγέθυνσης των επιχειρήσεων, ώστε να μπορούν να σταθούν στο διεθνή ανταγωνισμό.
  3. Διευκόλυνση της ψηφιακής μετάβασης των επιχειρήσεων, μέσω επιχορηγήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027. Μόνο μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να ωφεληθούν 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών και στην αγορά ψηφιακών υπηρεσιών.
  4. Περαιτέρω εξυγίανση και ενίσχυση της ευρωστίας του τραπεζικού συστήματος, αλλά και ενίσχυση του ανταγωνισμού με μεταρρυθμίσεις, όπως η δυνατότητα χορήγησης δανείων από μη τραπεζικά ιδρύματα.
  5. Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας,μέσω παραχωρήσεων και ιδιωτικοποιήσεων, που στέλνουν θετικό μήνυμα για τις προοπτικές της οικονομίας, στηρίζουν τη δυναμική της και έμμεσα ενισχύουν την προσπάθεια για αύξηση τελικά και των εξαγωγών.
  6. Αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ.

Εμπορικό έλλειμμα

Οι εξαγωγείς ελπίζουν να συνεχισθεί η άνοδος των εξαγωγών που σημειώθηκε τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, στοιχεία τα οποία θα δοθούν από την ΕΛΣΤΑΤ στην δημοσιότητα τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τον Ιούνιο οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση 2,1% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα φτάνοντας τα 4,25 δισ. ευρώ έναντι 4,16 δισ. ευρώ τον με την αύξηση να διαμορφώνεται σε 87,8 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, οι εισαγωγές μειώθηκαν 2,5%, ήτοι κατά 169,3 εκατ. ευρώ και ανήλθαν στα 6,61 δισ. εκατ. ευρώ, με το εμπορικό έλλειμμα να μειώνεται 9,8%, δηλαδή κατά 257,1 εκατ. ευρώ και να διαμορφώνεται στα 2,35 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, εξαιρώντας τα πετρελαιοειδή, η εικόνα των εξαγωγών παρουσιάζεται μειωμένη κατά 231,8 εκατ. ευρώ, δηλαδή 7,3%, με την τελική τους αξία να αγγίζει τα 2,94 δισ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα και οι εισαγωγές μειώνονται κατά 2,6% με την τελική τους αξία να διαμορφώνεται στα 5,13 δισ. ευρώ. Το εμπορικό έλλειμμα σε αυτή τη περίπτωση αυξάνεται συγκριτικά με τον Ιούνιο του 2023 κατά 4,4% ή 92,8 εκατ. ευρώ και ανέρχεται σε 2.185 εκατ. ευρώ.

Παρ’ ότι η πορεία των εξαγωγών για την περίοδο του πρώτου εξαμήνου του έτους παρουσιάζεται αρνητική, το εμπορικό έλλειμμα εμφανίζει εντυπωσιακή βελτίωση. Πιο συγκεκριμένα, οι εξαγωγές για τη περίοδο Ιανουάριος – Ιούνιος είναι μειωμένες κατά 3,2%, αντίθετα, οι ελληνικές εισαγωγές είναι αυξημένες κατά 1,9%, δηλαδή 764,4 εκατ. ευρώ και διαμορφώνονται σε 42.031,1 εκατ. ευρώ, με το εμπορικό έλλειμμα να ανέρχεται σε 15.143,3 εκατ. ευρώ, βελτιωμένο κατά 1.589,8 εκατ. ευρώ και σημειώνοντας άνοδο 9,5%.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις