Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για την φετινή παραγωγή και την τιμή που θα πληρώσουν οι καταναλωτές

Ευοίωνες είναι οι προβλέψεις για την πορεία της παραγωγής και των τιμών του ελαιόλαδου. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, και εφόσον δεν υπάρξουν ανατροπές λόγω του καιρού, η παραγωγή αναμένεται να είναι ιδιαίτερα βελτιωμένη σε σχέση με την περσινή, με τις τιμές παραγωγού να κυμαίνονται από τα 4 μέχρι τα 6 ευρώ το κιλό, όταν πέρυσι ξεπερνούσαν ακόμη και τα 9 ευρώ.

Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας 

Σήμερα οι τιμές στην πλειονότητα των ελαιόλαδων κυμαίνεται από τα 11 έως 16 ευρώ το λίτρο, τιμές ιδιαίτερα υψηλές. Εάν εξελιχθεί ομαλά η παραγωγή του ελαιόλαδου, τότε εκτιμάται ότι η τιμή για τους καταναλωτές είναι πολύ πιθανόν να μειωθεί 20% με 30%. Δηλαδή ένα ελαιόλαδο που πωλείται σήμερα 14 ευρώ, δεν αποκλείεται να φτάσει να πωλείται και τα 10 ευρώ. Για την διαμόρφωση όμως της τιμής του ελαιόλαδου συνυπολογίζονται και άλλα κόστη όπως είναι η ενέργεια, τα υλικά συσκευασία και πολλά άλλα.

Εάν ολοκληρωθεί η συγκομιδή, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει σε 4 περίπου μήνες, χωρίς προβλήματα και επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για αύξηση της παραγωγής κατά 100.000 τόνους, τότε θα υπάρξει και μείωση της τιμής στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Αποκλιμάκωση τιμών όμως που θα φανεί προς το τέλος του χρόνου, οπότε και οι περισσότερες εταιρείες εκτιμάται θα τυποποιήσουν με την νέα σοδειά ελαιόλαδου.

Αυξημένη παραγωγή

Αναλυτικότερα, φέτος σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η παραγωγή του ελαιόλαδου στην χώρα μας αναμένεται να ξεπεράσει του 250.000 τόνους και πολύ πιθανόν να φτάσει και τους 280.000 τόνους, από 150.000 τόνους πέρυσι, καταγράφοντας αύξηση της τάξης άνω του 50%.

Φυσικά η παραγωγή ελαιόλαδου θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τις καιρικές συνθήκες. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα σε όλες τις περιοχές της χώρες με τους ελαιοπαραγωγούς να προσδοκούν ότι θα κυλίσει ομαλά η συγκομιδή της φετινής σοδειάς και με τα σημερινά δεδομένα όμως, όλα δείχνουν ότι η φετινή χρονιά θα είναι καλύτερη σε σχέση με πέρυσι.

Στόχος είναι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και για τους αγρότες αλλά και για τους καταναλωτές. Δηλαδή αφενός οι αγρότες να εισπράξουν μια λογική τιμή για το ελαιόλαδο για να μπορέσουν να συνεχίζουν να καλλιεργούν αλλά και οι καταναλωτές να μπορέσουν να το αγοράσουν φθηνότερα. Υπενθυμίζεται ότι εξαιτίας της χαμηλής παραγωγής ελαιολάδου στην Ελλάδα, στην Ισπανία και την Ιταλία η τιμή παραγωγού προσέγγισε ακόμη και τα 9,5 ευρώ το κιλό ενώ σήμερα βρίσκονται στα 7 ευρώ το κιλό για το παρθένο ελαιόλαδο, με καθοδική τάση.

Τόνωση της κατανάλωσης

Η αναμενόμενη αύξηση της παραγωγής ελαιόλαδου θα οδηγήσει σε μείωση της τιμής ενώ παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι θα υπάρξει και αύξηση της κατανάλωσης, καθώς αρκετοί καταναλωτές έχουν στραφεί σε άλλα είδη ελαίων, με μοναδικό κριτήριο την τιμή. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η κατανάλωση του ελαιόλαδου έχει μειωθεί σε ποσοστό που προσεγγίζει ακόμη και το 40%.

Τα αποθέματα ελαιόλαδου που έχουν στις αποθήκες τους παραγωγοί και εταιρείες είναι αρκετά προκειμένου να εξασφαλίσουν την σταθερότητα στις τιμές και στην κατανάλωση μέχρι να τυποποιηθεί το ελαιόλαδο της νέας σοδειάς.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του προέδρου της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιόλαδου Μανώλη Γιαννούλη « η φετινή παραγωγή θα είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με την περσινή και συνεπώς θα υπάρξει και αποκλιμάκωση της τιμής του ελαιόλαδου τόσο στον παραγωγό όσο και στους καταναλωτές». Μάλιστα, ο Μ. Γιαννούλης εκτιμά ότι η τιμή του παραγωγού σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα θα κυμαίνεται στα 4 με 6 ευρώ το κιλό».

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις