Τι προβλέπει η νομοθεσία ηλικίας.. 107 ετών για την παλαίωση

Μια νομοθεσία σχετικά με την παλαίωση των αποσταγμάτων με διατάξεις που παραμένουν ίδιες από το πολύ μακρινό 1917,   λειτουργεί αποτρεπτικά για την πραγματοποίηση εξαγωγών ελληνικών αποσταγμάτων και αλκοολούχων ποτών.

Αυτό επεσήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων και Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ), Χάρης Μαυράκης, στο πλαίσιο ημερίδας που διοργανώθηκε σχετικά με την ελληνική Ποτοποιία – Αποσταγματοποιία και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει.

Η νομοθεσία ορίζει μεταξύ άλλων πως όταν μια ποτοποιία διαθέτει απόσταγμα και αποφασίσει να προχωρήσει σε παλαίωση, πρέπει να κάνει αίτηση ώστε κατόπιν ραντεβού ο χημικός από το Γενικό Χημείο του Κράτους  να ζυγίσει το περιεχόμενο και στη συνέχεια να σφραγίσει το βαρέλι. Η διαδικασία, όπως οριζόταν προέβλεπε πως η σφραγίδα αυτή τοποθετείται με βουλοκέρι. Με δεδομένο όμως το βαρέλι έχει σφραγιστεί, η επιχείρηση δεν μπορεί να το ανοίξει όποτε επιθυμεί, προκειμένου να ελέγξει την  ποιότητα του αποστάγματος. Συγκεκριμένα για να αποσφραγιστεί το βαρέλι πρέπει να περάσουν περί  τα 3-5 χρόνια, ώστε να κλειστεί νέο ραντεβού με χημικό και ενώπιον του να ανοιχτεί και να ζυγιστεί το προϊόν. Μόνο τότε μπορεί και η επιχείρηση να ελέγξει την ποιότητα του προϊόντος της.

«Όταν δεν μπορείς να ελέγξεις την ποιότητα του προϊόντος που παράγεις, σε αποτρέπει από το να προχωρήσεις σε παλαίωση», εξήγησε ο αντιπρόεδρος του ΣΕΑΟΠ, Κώστας Ράπτης.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις