ΕΛΣΤΑΤ: Οριακή υποχώρηση για τον πληθωρισμό τον Σεπτέμβριο – Ποια προϊόντα ανατιμήθηκαν
Σε έναν χρόνο αυξήθηκαν οι τιμές κατά 38,9% στο ελαιόλαδο, 1,2% στο ψωμί, 2% στα κρέατα, 9,9% στα ψάρια και 7,7% στα φρούτα
Οριακή μείωση σημείωσε ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο στο 2,9% από 3% τον Αύγουστο σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
Αναλυτικά τον Σεπτέμβριο και σε ετήσια βάση αυξήθηκαν οι τιμές κατά 38,9% στο ελαιόλαδο, 1,2% στο ψωμί, 2% στα κρέατα, 9,9% στα ψάρια, 7,7% στα φρούτα, 5,6% στην ζάχαρη, στις σοκολάτες, στα γλυκά και στα παγωτά, 2,1% στα διατηρημένα ή επεξεργασμένα λαχανικά, 6,5% στους μεταλλικό νερό, στα αναψυκτικά και στους χυμούς φρούτων, 11,3% στο ηλεκτρικό ρεύμα, 20,2% στο φυσικό αέριο, 36,4% στις μεταφορές επιβατών με αεροπλάνο και 5,7% στα εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, καφενεία και κυλικεία.
Συνολικά ο πληθωρισμός στα τρόφιμα αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο στο 3,2% από 2,8% τον Αύγουστο λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε ψωμί, κρέατα, νωπά ψάρια, ελαιόλαδο, φρούτα, λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα, ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε πίτσες και πίτες, ζυμαρικά, τυριά.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις