Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition

Στην αναζήτηση για τη διατροφή που μας βοηθάει ώστε να ζήσουμε παραπάνω χρόνια, επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Loma Linda Health στην Καλιφόρνια ανακάλυψαν ότι οι περισσότερες χορτοφαγικές δίαιτες συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο ασθενειών σε άτομα μέσης ηλικίας . Το αντίθετο, ωστόσο, συνέβη για όσους ήταν άνω των 65 ετών.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές παρατήρησαν ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο στους πολύ ηλικιωμένους χορτοφάγους για παθήσεις, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο, η άνοια και η νόσος του Πάρκινσον. Όταν όμως πρόσθεσαν στη διατροφή τους ψάρια, ο κίνδυνος μειώθηκε σημαντικά και συσχετίστηκε και με τον χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο στο American Journal of Clinical Nutrition, χρησιμοποίησε διατροφικά δεδομένα από 88.000 άτομα ηλικίας 30-85 ετών από τον Καναδά και τις ΗΠΑ. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε πέντε κατηγορίες ανάλογα με τη διατροφή τους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, συνολικά όσοι έκαναν χορτοφαγική διατροφή είχαν περίπου 12% μικρότερο διατροφικό κίνδυνο σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν κρέας. Αλλά οι άνθρωποι που έκαναν χορτοφαγική διατροφή αλλά έτρωγαν ψάρια είχαν 18% μικρότερο κίνδυνο θανάτου.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης το όφελος από την προσθήκη γαλακτοκομικών και αυγών σε μια χορτοφαγική διατροφή και διαπίστωσαν ότι η διατροφή αυτή μείωσε τον κίνδυνο θανάτου κατά 15%. Οι vegan, που δεν τρώνε ζωικά προϊόντα, είχαν μόνο 3% μειωμένο κίνδυνο θανάτου. Ωστόσο, η μελέτη διαπίστωσε ότι, παρόλο που η χορτοφαγική διατροφή προσέφερε προστασία από τον κίνδυνο θανάτου για τους ανθρώπους της μέσης ηλικίας, σε εκείνους των 80 ετών οι ερευνητές δεν είδαν τόσο μεγάλο όφελος.

Ο κύριος ερευνητής της μελέτης, ο καθηγητής Γκάρι Φρέιζερ (Gary Fraser) εξήγησε ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος νευρολογικών παθήσεων μεταξύ των χορτοφάγων στα 80 τους. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι σε μια χορτοφαγική διατροφή που δεν περιλαμβάνει ψάρια μπορεί να λείπουν ζωτικά θρεπτικά συστατικά, όπως λιπαρά οξέα, που μπορούν να βοηθήσουν τον εγκέφαλο.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις