Έρευνα: Οι Έλληνες επιθυμούν να μειώσουν το κρέας αλλά δυσκολεύονται στη πράξη

Τι δείχνουν για τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων τα αποτελέσματα έρευνας της HellasVeg
Ο Σύλλογος Ελλήνων Χορτοφάγων HellasVeg, παρουσιάζει τα αποτελέσματα της πρόσφατης έρευνας που διεξήγαγε για τις διατροφικές τάσεις στην Ελλάδα το 2024, με έμφαση γενικότερα στην φυτική διατροφή και ειδικότερα στις αγοραστικές προτιμήσεις σε προϊόντα φυτικής προέλευσης. Πρόκειται για μια πανελλαδική έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την HellasVeg, με τη συνεργασία της εταιρείας δημοσκοπήσεων Καντάρ Ελλάδας ΑΕ σε δείγμα 750 ατόμων και ενσωματώνει συγκριτική ανάλυση με ευρωπαϊκά δεδομένα του 2023. Η Ευρωπαϊκή Ένωση Χορτοφάγων (EVU), η οποία συγχρηματοδότησε την εν λόγω έρευνα, έχει ενεργό συμμετοχή στις παραπάνω έρευνες.
Τα κύρια ευρήματα, αναδεικνύουν τόσο την σημαντική αύξηση του ενδιαφέροντος για φυτικές διατροφές, όσο και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η βιομηχανία στην κάλυψη αυτής της ζήτησης. Οι Έλληνες καταναλωτές επιθυμούν προϊόντα φυτικής προέλευσης που να είναι γευστικά, υγιεινά, οικονομικά προσιτά και διαθέσιμα στην αγορά. Ωστόσο η επιτυχής προώθηση αυτών των προϊόντων, απαιτεί την καλύτερη ενημέρωση του κοινού για τα οφέλη της, την υιοθέτηση καινοτομίας στη βιομηχανία τροφίμων, καθώς και την υποστήριξη σε επίπεδο πολιτικής τροφίμων.
Οι Έλληνες επιθυμούν να μειώσουν το κρέας, αλλά δυσκολεύονται στη πράξη
Παρ’ ότι η Ελλάδα έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό παμφάγων στην Ευρώπη (73%), η έρευνα αποκαλύπτει ότι αυξάνεται η επιθυμία για πιο υγιεινές και βιώσιμες επιλογές διατροφής. Το 10% των Ελλήνων καταναλώνει πλέον κρέας μόλις μια φορά την εβδομάδα (από το 7% το 2022), ενώ καταγράφεται σημαντική μείωση στην κατανάλωση του χοιρινού (-16%), βόειου κρέατος (15%), καθώς και στην κατανάλωση γαλακτοκομικών (-8%).
Η Υγεία, η ευημερία ζώων και το περιβάλλον, είναι οι βασικοί λόγοι αλλαγής διατροφής
Η υγεία αναδείχθηκε ο κυριότερος παράγοντας για τη μείωση κατανάλωσης κρέατος (56%), ακολουθούμενη από την ευημερία των ζώων (53%) και την προστασία του περιβάλλοντος (31%). Ωστόσο, η έρευνα αναδεικνύει ένα “χάσμα” μεταξύ πρόθεσης και δράσης, καθώς οι Έλληνες καταναλωτές συχνά δεν έχουν ακριβή επίγνωση της πληθώρας που καταναλώνουν σε ζωικά προϊόντα.
Τα όσπρια κυριαρχούν στις προτιμήσεις για τρόφιμα φυτικής προέλευσης
Τα όσπρια είναι το πιο δημοφιλές τρόφιμο φυτικής προέλευσης, με το 85% των Ελλήνων να τα καταναλώνει τακτικά. Παράλληλα, το 76% δηλώνει ότι σκοπεύει να διατηρήσει ή να αυξήσει την κατανάλωση φυτικών προϊόντων, αρκεί να είναι γευστικά (28%), οικονομικά (27%) και υγιεινά (23%).
Τα προβλήματα και οι προκλήσεις στην μετάβαση στη φυτική διατροφή
Παρά την πρόθεση για την κατανάλωση φυτικών τροφίμων, οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν εμπόδια όπως η έλλειψη επαρκών φυτικών επιλογών στην αγορά, το υψηλό κόστος αυτών των προϊόντων, η έλλειψη ενημέρωσης και εμπιστοσύνης για τις εναλλακτικές φυτικές πρωτεΐνες και τις νέες τεχνολογίες, η αντίληψη ότι τα επεξεργασμένα φυτικά προϊόντα δεν είναι υγιεινά.
Οι Έλληνες ζητούν πολιτικές στήριξης των φυτικών προϊόντων
Η έρευνα αναδεικνύει την ανάγκη πολιτικών παρεμβάσεων: Το 71% των Ελλήνων απαιτεί μεγαλύτερη διαφάνεια στις πιστοποιήσεις προϊόντων, ποσοστό υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (64%). Επιπρόσθετα, το 68% υποστηρίζει την κατάργηση των φόρων σε τρόφιμα με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ενώ το 66% ζητά μειωμένους φόρους στα υγιεινά τρόφιμα.
Ο Σύλλογος Ελλήνων Χορτοφάγων HellasVeg, παρακολουθώντας δυναμικά τις εξελίξεις στην αλλαγή των διατροφικών συνηθειών των Ελλήνων και τη σταδιακή, συνειδητή μετάβαση τους σε πιο φυτικές τροφές (επιστρέφοντας κατά βάση στο μεσογειακό μοντέλο), καλεί τους φορείς χάραξης πολιτικής και τις επιχειρήσεις να υιοθετήσουν στρατηγικές που ενισχύουν την βιώσιμη διατροφή και να συμβάλουν στην δημιουργία ενός πιο υγιεινού και φιλικού προς το περιβάλλον διατροφικού μοντέλου. Η μετάβαση είναι εφικτή – αρκεί να γίνουν τα σωστά βήματα και να υιοθετηθούν οι κατάλληλες συνδυαστικές στρατηγικές.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις