Το ιστορικό ράλι στις τιμές του κακάο αλλάζει τα δεδομένα

Ακριβότερα αλλά και μικρότερα βρίσκουν φέτος τα πασχαλινά αυγά οι καταναλωτές λόγω την αναταραχής που υπάρχει στη διεθνή αγορά με το κακάο.

Πέρυσι, θα βρίσκατε ένα πασχαλινό αυγό Maltesers στις 8 λίρες ενώ φέτος κοστίζει 13. Επίσης, το μεγάλο αυγό σοκολάτας γάλακτος της Mars θα το βρείτε στα 201 γραμμάρια από 252, σημειώνουν σε άρθρο τους οι Financial Times.  

Ο λεγόμενος «πληθωρισμός συρρίκνωσης» (shrinkflation) πλήττει τις οικονομίες και τους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο σε διάφορα προϊόντα και πλέον έχει «χτυπήσει» και τα πασχαλινά αυγά. Σημειώνεται ότι μια έκθεση για το shrinkflation που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο στις ΗΠΑ έδειξε ότι σνακ, καραμέλες, τσίχλες και παγωτά ήταν μεταξύ των κατηγοριών τροφίμων που επηρεάστηκαν περισσότερο από το φαινόμενο, το οποίο καταγράφεται και σε άλλα προϊόντα, όπως τα υλικά καθαρισμού.

Το ιστορικό ράλι στις τιμές του κακάο σημαίνει ότι οι σοκολατοβιομηχανίες είναι ιδιαίτερα πιθανό να στραφούν στο shrinkflation ως τρόπο μετακύλισης του κόστους. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κακάο στη Νέα Υόρκη εκτινάχθηκαν πάνω από το ορόσημο των 10.000 δολαρίων τον τόνο αυτή την εβδομάδα, έχοντας υπερδιπλασιαστεί από την αρχή του έτους και τριπλασιαστεί από τον Μάιο του 2023. Ορισμένοι παρασκευαστές σοκολάτας προσπαθούν να υποκαταστήσουν συστατικά για να μειώσουν το κόστος. Για τις συμπαγείς πλάκες σοκολάτας, ειδικά για αυτές με καθορισμένο ποσοστό κακάο, αυτό είναι δύσκολο. Αλλά για άλλα προϊόντα, όπως τα μπισκότα με επικάλυψη σοκολάτας, οι εταιρείες μπορούν να αντικαταστήσουν το κακάο με συστατικά που περιλαμβάνουν φυτικά έλαια, περιορίζοντας κατά πολύ το κόστος τους.

Ωστόσο, ο πλήρης αντίκτυπος των σημερινών υψηλών τιμών του κακάο δεν έχει ακόμη σταλεί στους σοκολατοποιητές.  «Ρεαλιστικά, το Πάσχα θα είναι πιο ακριβό φέτος, «αλλά η τιμή της σοκολάτας τον υπόλοιπο χρόνο, θα είναι φρικτή», σχολιάζει παράγοντας της διεθνούς αγοράς.

Μια έκθεση για το shrinkflation που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο στις ΗΠΑ έδειξε ότι σνακ, καραμέλες, τσίχλες και παγωτά ήταν μεταξύ των κατηγοριών τροφίμων που επηρεάστηκαν περισσότερο από το φαινόμενο, το οποίο καταγράφεται και σε άλλα προϊόντα, όπως τα υλικά καθαρισμού.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις