Εστίαση: Πώς η ακρίβεια άλλαξε τις συνήθειες των τουριστών
Η πληρότητα στις επιχειρήσεις εστίασης το φετινό καλοκαίρι κινείται μεσοσταθμικά στο 60%, σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου
Μαγείρεμα στο δωμάτιο, φαγητό στο χέρι, λιγότερες έξοδοι σε ταβέρνες και μικρότερες παραγγελίες. Εν μέσω πληθωριστικών πιέσεων, Έλληνες και ξένοι τουρίστες, βάζουν «μαχαίρι» στις δαπάνες των διακοπών τους και υιοθετούν νέες συνήθειες.
Σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου της εστίασης, η πληρότητα στις επιχειρήσεις τους το φετινό καλοκαίρι, ακόμη και σε δημοφιλή νησιά της χώρας, κινείται μεσοσταθμικά στο 60% όταν τα προηγούμενα την χρόνια την αντίστοιχη περίοδο άγγιζε το 100%. Το «γρήγορο» φαγητό στο χέρι, ψώνια από το σούπερ μάρκετ και μαγείρεμα, εφόσον διαμένουν σε δωμάτιο που διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό, αποτελούν πρώτη επιλογή κατά τις διακοπές τους, ενώ οι έξοδοι για φαγητό σε ταβέρνες και εστιατόρια περιορίζονται δραστικά. Ακόμη κι όταν αποφασίζουν να φάνε έξω πάντως, οι παραγγελίες τους είναι συγκρατημένες.
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ, ένας στους δύο πολίτες δηλώνει ότι δεν θα πάει διακοπές το 2024, ενώ ένας στους τρεις, ότι θα κάνει πιο περιορισμένες. Ως κύριους παράγοντες που επηρεάζουν τις διακοπές τους αναφέρουν κυρίως τα αυξημένα κόστη σε εισιτήρια (50%) και διαμονή (48%), το κόστος των καυσίμων (37%) αλλά και της εστίασης σε ποσοστό 33%.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις