Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Medicine

Άνθρωποι που πρόσθεσαν στην καθημερινή τους διατροφή 2-4 φλιτζάνια φρούτα και λαχανικά είχαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και μειωμένο καρδιακό κίνδυνο καθώς και βελτιωμένη υγεία νεφρών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Medicine.

«Οι ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση, τα δύο μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι η καρδιακή νόσος και η νεφρική νόσος», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης Δρ. Donald Wesson, καθηγητής στο τμήμα εσωτερικής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Dell στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν.

«Η μελέτη εξέτασε εάν η μείωση ή όχι της ποσότητας οξέος στη διατροφή μας μειώνει τις επιπλοκές της υψηλής αρτηριακής πίεσης που σχετίζονται με τη νεφρική νόσο και τις καρδιακές παθήσεις», είπε.

Οι ερευνητές χώρισαν 153 ασθενείς με υπέρταση και πολύ υψηλά επίπεδα οξέων στο αίμα σε 3 ομάδες. Η μια ομάδα κατανάλωνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά η δεύτερη λάμβανε δύο χάπια διττανθρακικού νατρίου καθημερινά και η τρίτη συνέχισε να λαμβάνει τη συνήθη φροντίδα.

Μετά από πέντε χρόνια μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τόσο η διατροφή με υψηλότερη ποσότητα φυτών όσο και η μαγειρική σόδα προάγουν την υγεία των νεφρών, αλλά μόνο τα φρούτα και τα λαχανικά βελτίωσαν επίσης την υγεία της καρδιάς, είπε ο Wesson.

«Το συμπέρασμά μας ήταν ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε φρούτα και λαχανικά θα πρέπει να αποτελούν θεμελιώδες μέρος της διαχείρισης ασθενών που έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση ή υπέρταση», είπε.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις