Γιατί τα κάστανα γίνονται «είδος προς εξαφάνιση» στην Ελλάδα
Τι αναφέρει το ρεπορτάζ του Reuters
Στον Κισσό Πηλίου η παραγωγή σε κάστανα αναμένεται να μειωθεί κατά 90% καθώς έπειτα από μήνες ζέστης και ξηρασίας τα περισσότερα δεν έχουν ωριμάσει σύμφωνα με τον κ. Ανέστη Αλτίνη, έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς κάστανων στην Ελλάδα.
«Δεν θυμάμαι να έχει ξανασυμβεί αυτό», δήλωσε στο Reuters προσθέτοντας ότι «έχουμε φτάσει σχεδόν στο τέλος της περιόδου συγκομιδής και τα κάστανα παραμένουν στα δέντρα».
Η συγκομιδή καστανιάς στην Ελλάδα αναμένεται να μειωθεί σε περίπου 15.000 τόνους το 2024 λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών, στο μισό του μέσου όρου της 5ετίας, σύμφωνα με τον Γιώργο Νάνο, καθηγητή Δενδροκομίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Η Ελλάδα εξάγει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής κάστανων στην Ευρώπη και τα Βαλκάνια όπου χρησιμοποιούνται στην μαγειρική και την ζαχαροπλαστική. Η μείωση της παραγωγής έρχεται έπειτα από τον θερμότερο χειμώνα και το καλοκαίρι με τις υψηλότερες θερμοκρασίες που έχουν σημειωθεί ποτέ στην Ελλάδα και αποτελεί το τελευταίο «αποτύπωμα» της κλιματικής αλλαγής στις καλλιέργειες της νότιας Ευρώπης. Οι συνθήκες ξηρασίας στην Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Γαλλία αποτελούν ήδη κακό οιωνό για τις αποδόσεις διαφόρων καλλιεργειών στις χώρες αυτές.
Οι παραγωγοί κάστανων στη Θεσσαλία που αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τέταρτο της αγροτικής παραγωγής της χώρας συμπεριλαμβανομένων των κάστανων σημειώνουν ότι σε κάποιες περιοχές δεν έχει βρέξει εδώ και 13 μήνες, αφότου οι καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023 έπληξαν την περιοχή.
Με πληροφορίες από Reuters
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις