Γιατί τρώμε μπακαλιάρο με σκορδαλιά την 25η Μαρτίου

Πώς καθιερώθηκε το έθιμο
Η 25η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως μέρα που αποτελεί εξαίρεση στη νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής, κατά την οποία επιτρέπεται να φάμε ψάρι.
Γιατί όμως σύμφωνα με το έθιμο καταναλώνουμε παστό μπακαλιάρο;
Στην Ελλάδα ο μπακαλιάρος έγινε γνωστός τον 15ο αιώνα, κυρίως στους κατοίκους της ενδοχώρας, επειδή γίνεται παστός, γεγονός που τον καθιστά φθηνό και εύκολο στη συντήρηση.
Καθιερώθηκε πολύ εύκολα ως φαγητό για την 25η Μαρτίου, καθώς το φρέσκο ψάρι ήταν δύσκολα προσβάσιμο και αποτελούσε πολυτέλεια για τους φτωχούς κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας. Η σκορδαλιά ήρθε να “ελληνοποιήσει” το συγκεκριμένο φαγητό και ίσως για να κρατήσει την πίεσή μας σε φυσιολογικά επίπεδα από το πολύ αλάτι του μπακαλιάρου.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις