Τι ανέφερε από το βήμα του 15ου Συνεδρίου του ΙΕΛΚΑ

Σε τρεις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η βιομηχανία τροφίμων αναφέρθηκε ο κ. ο Ιωάννης Γιώτης πρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων μιλώντας στο 15ο Συνέδριο του ΙΕΛΚΑ: “Grocery Management in Turbulent Times”.

«Σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο παγκόσμιο περιβάλλον η βιομηχανία τροφίμων και ποτών είναι αντιμέτωπη με πρωτόγνωρες προκλήσεις αλληλένδετες μεταξύ τους, δημιουργώντας νέες απαιτήσεις για ευελιξία και επενδύσεις σε έρευνα και καινοτομία. Σε αυτές τις συνθήκες ειδικά για τη χώρα μας το εξαιρετικά ανησυχητικό φαινόμενο του δημογραφικό απειλεί τις προοπτικές της ελληνικής κοινωνίας» σημείωσε ο κ. Γιώτης.

Όπως ανέφερε, η πρώτη μεγάλη πρόκληση αφορά στην παραγωγή και την εφοδιαστική αλυσίδα, εν μέσω ισχυρών διακυμάνσεων στις τιμές λόγω μεγάλων αυξήσεων στα κόστη. Ωστόσο, σημείωσε, η βιομηχανία τροφίμων απορρόφησε μεγάλο μέρος των τιμών ώστε να μην περάσουν στον καταναλωτή.

Η δεύτερη μεγάλη πρόκληση αφορά στο ανθρώπινο δυναμικό, σημειώνοντας πως μπορεί τέσσερις στους δέκα εργαζόμενους στον κλάδο να είναι απόφοιτοι πανεπιστημίου, ωστόσο το μέλλον των δεξιοτήτων μοιάζει αβέβαιο.

Ως τρίτη πρόκληση υπογράμμισε τη στήριξη της κατανάλωσης.«Για την βιομηχανία των επώνυμων τροφίμων και ποτών είναι η περιουσία. Γι’ αυτό, καθημερινή μας προτεραιότητα είναι η διασφάλιση της πρόσβασής τους σε βιώσιμα, ασφαλή, ποιοτικά και προσιτά προϊόντα» σημείωσε αναφερόμενος στους καταναλωτές.

Ο ίδιος ανέφερε ότι «σε μια περίοδο που το ζήτημα του πληθωρισμού εξακολουθεί να είναι επίκαιρο, η βιομηχανία μας απορροφά σταθερά το σημαντικό μέρος του κόστους. Με τη συντονισμένη προσπάθεια όλων μας, είδαμε την σταθεροποίηση των τιμών στα ράφια τον Οκτώβριο με τον δείκτη των τυποποιημένων τροφίμων να βρίσκεται μόλις στο 0,5%, αφαιρώντας το ελαιόλαδο».

«Παρά τις προσπάθειές μας, ωστόσο, βιώνουμε ένα κλίμα δυσπιστίας που δημιουργούν, μεταξύ άλλων, οι συνεχείς έλεγχοι. Έλεγχοι που βαραίνουν ένα κλάδο που έχει αποδείξει την αξιοπιστία και τη συνέπειά του και του οποίου η φήμη πλήττεται. Και ενώ το ποσοστό της δαπάνης για τρόφιμα δεν αποτελεί το κύριο βάρος για τα νοικοκυριά -όλοι βλέπουμε τα κόστη για ενοίκια, ρεύμα, καύσιμα – η μείωση της κατανάλωσης είναι καταστροφική» ανέφερε ο κ. Γιώτης και συμπλήρωσε: «η διατήρηση της ζήτησης και η ενίσχυσή της είναι ζωτικής σημασίας για να συνεχίσουμε να λειτουργούμε και να μπορούμε με συνέπεια να στηρίζουμε χιλιάδες οικογένειες που εξαρτώνται από εμάς».

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις