Γλυκά του κουταλιού, σιροπιαστά, λουκούμια: Οι παραδοσιακές γλυκές γεύσεις της Ελλάδας
Σε κάθε περιοχή της χώρας, συναντάμε διαφορετικές συνταγές, ανάλογα και με τα προϊόντα που «κυριαρχούν»
Με πρώτες ύλες αγνά και φρέσκα υλικά, όπως τα φρούτα, το μέλι, οι ξηροί καρποί, το σουσάμι (ταχίνι), το πετιμέζι (μολάσσα) και το αγνό παρθένο ελαιόλαδο, τα ελληνικά παραδοσιακά γλυκά, βασίζονται στη φιλοσοφία της μεσογειακής διατροφής. Σε κάθε περιοχή της χώρας, συναντάμε διαφορετικές συνταγές, ανάλογα και με τα προϊόντα που «κυριαρχούν».
Το μέλι, ήταν η πρώτη γλυκαντική ουσία της ελληνικής διατροφής και μέχρι σήμερα αξιοποιείται με πολλούς τρόπους. Η τεράστια ποικιλία των γλυκισμάτων που βασίζονται στο μέλι, αποδεικνύει τη σημασία του για τη γαστρονομική κουλτούρα του Αιγαίου: μελόπιτες, δίπλες με μέλι, παστέλι, λουκουμάδες, γλυκές τυρόπιτες με μέλι, μελεκούνια και γλυκά του κουταλιού.
Τα φρούτα της ελληνικής γης αποτελούν τις βασικότερες πρώτες ύλες κατά την παρασκευή των ελληνικών γλυκισμάτων. Ως αποξηραμένα αποτελούν από τις πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές και η καλύτερη εναλλακτική λύση έναντι των επεξεργασμένων τροφών με ζάχαρη. Διάσημα και εκτός των συνόρων της χώρας, είναι οι σταφίδες, τα σύκα, τα βερίκοκα και τα δαμάσκηνα.
Τα γλυκά του κουταλιού πρωταγωνιστούν σε πολλές περιοχές της χώρας. Από νερατζάκι πράσινο, συκαλάκι, κυδώνι, σταφύλι, περγαμόντο, φράουλα, βύσσινο, κεράσι, καρπούζι, μανταρίνι έως και μελιτζανάκι, ντοματάκι, κολοκύθα αλλά και φρέσκους ή και άγουρους καρπούς, όπως καρυδάκι, κάστανο κ.ά.
Βασικό συστατικό σε πολλά παραδοσιακά γλυκά είναι επίσης το ταχίνι (πάστα σουσαμιού), ιδιαίτερα γνωστό για τις θρεπτικές του ιδιότητες. Χρησιμοποιείται στο χαλβά από τη Βόρεια Ελλάδα, καθώς και σε πολλά γλυκίσματα της Σαρακοστής, όπως μπισκότα με ταχίνι, ταχινόπιτα, κα.
Στα ελληνικά νησιά συναντάμε διαφορετικές παραδοσιακές γεύσεις. Διάσημα είναι τα αμυγδαλωτά των Σπετσών, της Ύδρας και της Άνδρου, καθώς τα λουκούμια της Σύρου και της Χίου. Στην Κρήτη θα βρούμε σκαλτσούνια και ξεροτήγανα, στη Σαντορίνη μελιτίνια, στη Ρόδο μελεκούνια, στην Ανάφη κουφέτο, στη Σύρο χαλβαδόπιτα και στα Επτάνησα μαντολάτο.
Σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας θα βρούμε λαχταριστά σιροπιαστά και γλυκά ταψιού, με καταγωγή από τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου και με ιστορία που χάνεται βαθιά στους αιώνες. Κανταΐφι, μπακλαβάς, γαλακτομπούρεκο, τα ροξάκια της Μακεδονίας, το ραβανί, το σάμαλι, το «γιαννιώτικο», το κλωστάρι από την Ήπειρο, τα μπουρέκια, τα τρίγωνα πανοράματος, το σαραγλί, το εκμέκ, την καρυδόπιτα, τη γιαουρτόπιτα και άλλα πολλά.
Απόλυτα συνδεμένα με το ελληνικό καλοκαίρι είναι τέλος τα «υποβρύχια» γλυκά. Η κλασική του γεύση είναι η βανίλια και η μαστίχας, αλλά υπάρχουν και άλλες όπως η γεύση τριαντάφυλλο, πικραμύγδαλο, φιστίκι κ.α.
Με πληροφορίες από visitgreece.gr
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις