Η διάσημη ελληνική σάλτσα που μπήκε στη λίστα με τις 50 καλύτερες του κόσμου

Ποιες ξεχώρισε το Taste Atlas
Τη λίστα με τις 50 καλύτερες σάλτσες στον κόσμο δημοσίευσε ο γαστρονομικός οδηγός Taste Atlas.
Στην 18η θέση με βαθμολογία 4,4 κατατάσσεται το ελληνικό τζατζίκι.
«Το τζατζίκι είναι ελληνικό και παρασκευάζεται από γιαούρτι, αγγούρια, σκόρδο και πολλά βότανα και μπαχαρικά όπως άνηθο, δυόσμο ή μαϊντανό. Συνήθως σερβίρεται ως σάλτσα που συνοδεύει πολλά πιάτα με κρέας, ως απλό ντιπ ή ως ορεκτικό. Το όνομά του προέρχεται από την τουρκική λέξη cacik, που δηλώνει ένα πολύ παρόμοιο ντιπ, αν και ορισμένοι θεωρούν ότι το τζατζίκι προήλθε από το ινδικό ντιπ raita.
Το τζατζίκι σερβίρεται πάντα κρύο και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές να το σερβίρεται με πιάτα όπως γύρο και σουβλάκι. Συχνά, σερβίρεται με πίτα ως μέρος του πρώτου πιάτου ενός μεγάλου γεύματος. Με την τεράστια απήχησή του και το γεγονός ότι είναι ένα από τα καλύτερα καλοκαιρινά ντιπ, δεν είναι παράξενο που υπάρχουν πολλές τοπικές παραλλαγές του τζατζικιού, σε χώρες όπως το Ιράν, το Ιράκ, η Τουρκία, η Κύπρος, η Βουλγαρία και η Σερβία» γράφει το Taste Atlas.
Στην πρώτη τριάδα, την κορυφή κατέκτησε η σάλτσα «Awaze» από την Αιθιοπία, στη δεύτερη θέση η «Ocopa» από το Περού και στην τρίτη η επίσης περουβιανή «Aji Criollo».
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις