Φαγητό που έφτιαχναν οι ψαράδες του νησιού

Παραδοσιακό κερκυραϊκό πιάτο με ψάρια που προέρχεται από τη Βενετία, το μπουρδέτο, είναι ένα φαγητό που έφτιαχναν οι ψαράδες, άνθρωποι της θάλασσας που δεν είχαν την πολυτέλεια των υλικών και έφτιαχναν το φαγητό τους με ότι τους βρίσκονταν.

Μαγείρευαν τα πετρόψαρα τους με το λάδι και μπόλικο πιπέρι για να του δώσουν χρώμα. Γι αυτό και το Μπουρδέτο είναι καυτερό φαγητό που χρειάζεται αρκετό πιπέρι για να πάρει χρώμα. Το φαγητό γίνεται με ψάρια του βυθού, κυρίως σκορπιούς με κάνα δύο πέρκες μαζί για καλύτερη γεύση, αλλά και με σαλαχοειδή ή και με χταπόδι.

Η παρακάτω αυθεντική συνταγή του μπουρδέτου είναι από το atcorfu.com

Υλικά

  • 10 με 12 σκορπιοί καθαρισμένοι από τα λέπια και τα εντόσθια μόνο, ολόκληροι με τα κεφάλια τους.
  • 2-3 πέρκες μικρές για ποικιλία στη γεύση, κι αυτές καθαρισμένες και ολόκληρες.
  • 1 μεγάλο Κρεμμύδι ψιλοκομμένο με μαχαίρι
  • Ένα μεγάλο κουτάλι γλυκό κόκκινο πιπέρι
  • μια πρέζα, ή όσο αντέχετε καυτερό κόκκινο πιπέρι
  • Ελαιόλαδο
  • 100 περίπου γραμμάρια φρέσκο χυμό λεμονιού, από στιμμένα εκείνη τη στιγμή λεμόνια! το πιο σημαντικό υλικό για το μπουρδέτο είναι το φρέσκο λεμόνι, χωρίς αυτό δεν γίνεται!

**Ποτέ ντομάτα στο μπουρδέτο, ούτε φρέσκια ούτε κονσέρβα, το κόκκινο χρώμα προέρχεται αποκλειστικά από το πιπέρι.

Εκτέλεση

Βάζουμε στην κατσαρόλα το ψιλοκομμένο  κρεμμύδι με λίγο λάδι και το σωτάρουμε να κοκκινήσει.

Προσθέτουμε μια μεγάλη κουταλιά κόκκινο γλυκό πιπέρι και λίγο καυτερό κόκκινο.

Τα τσιγαρίζουμε απλώνοντας το λάδι σε όλη την κατσαρόλα.

Βάζουμε ένα μεγάλο ποτήρι νερό

Όταν βράσει και κοντεύει να στίψει ρίχνουμε μέσα ακόμη δύο ποτήρια νερό και τα ψάρια, ολόκληρα.

Φροντίζουμε τα ψάρια να είναι τελείως σκεπασμένα με το νερό

Αφήνουμε να βράζει σε δυνατή φωτιά μέχρι να στίψει.

Ρίχνουμε μέσα το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε κουνώντας δεξιά αριστερά την κατσαρόλα ώστε να πάει παντού το λεμόνι.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για ακόμη ένα ή δύο λεπτά μέχρι να δέσει και το βγάζουμε από τη φωτιά αφού είναι ήδη έτοιμο.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις