Πολλές και θρεπτικές επιλογές για όσους ακολουθούν τη νηστεία

Ακόμη και σε μια νηστίσιμη διατροφή είναι σημαντικό για τον οργανισμό μας να καταναλώνουμε τρόφιμα πλούσια σε υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη.

Θαλασσινά και οστρακοειδή

Πρόκειται για τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη, υγιή λίπη και μέταλλα ενώ έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος. Είναι πλούσια σε ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως το εικοσαπεντανοϊκό οξύ και δοκοσαεξανοϊκό οξύ, τα οποία είναι ευεργετικά καθώς έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθούν στην πρόληψη θρομβώσεων και αρτηριοσκληρωτικών βλαβών. Επιπλέον, περιέχουν βιταμίνες (Β12, D, A) και μέταλλα (σελήνιο, ψευδάργυρο, ιώδιο, φώσφορο, σίδηρο).

Όσπρια

Τα όσπρια αποτελούν μία εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης. Οι φακές προσφέρουν περίπου 16 γρ. πρωτεΐνης ανά φλιτζάνι μαγειρεμένου οσπρίου. Ακολουθούν τα φασόλια με 15 γρ. και έπειτα τα ρεβύθια με 14 γρ. πρωτεΐνης.

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί είναι γνωστοί για την περιεκτικότητά τους σε καλά λιπαρά (ω-3 λιπαρά οξέα), πρωτεΐνες και μικροθρεπτικά συστατικά. Συγκεκριμένα 30 γρ. αμυγδάλων και καρυδιών (1 χούφτα) περιέχουν 6-7 γρ. και 4-5 γρ. πρωτεΐνης αντίστοιχα.

Τόφου

Περιέχει 8 από τα απαραίτητα αμινοξέα για τον ανθρώπινο οργανισμό, ενώ ταυτόχρονα είναι φτωχό σε χοληστερίνη και πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα και ασβέστιο. Συγκεκριμένα, 3ο γραμ. τόφου περιέχουν 8-15 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Βρώμη

Μόνο 4 κ.σ. βρώμη περιέχουν 3 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Μανιτάρια

Πρόκειται για τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά. Συγκεκριμένα, περιέχουν 3.6 γρ. πρωτεΐνης ανά 100 γρ. μαγειρεμένων μανιταριών.

Σπόροι Chia

Περιέχονται 2 γρ. πρωτεΐνη ανά κουτάλι σούπας.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις