Από τη διάσημη ΠΟΠ φάβα έως τα ξεχωριστά κρασιά του τοπικού αμπελώνα

Η κουζίνα της Σαντορίνης βασίζεται κυρίως στα αγροτικά της προϊόντα, θρεμμένα με το ηφαιστιογενές της χώμα, τη δροσιά της θάλασσας και τον αιγαιοπελαγίτικο ήλιο.

Επίκεντρο της σαντορινιάς διατροφής, «το» φάβα, όπως λέγεται από τους ντόπιους, προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, είναι ένας πανάρχαιος καρπός με ξεχωριστή φυσική νοστιμιά.  Γευτείτε τη φρεσκοβρασμένη με μόνο τα αρώματά της και λίγο λαδάκι ως ορεκτικό. «Παντρεμένη» με ντομάτα, κρεμμυδάκια και κάπαρη, με σάλτσα από μελιτζάνα ή με κομματάκια χοιρινού ως κανονικό γεύμα. Φαβατόσουπα, κεφτεδάκια φάβας, φαβατόρυζο, φάβα στις ομελέτες. Φάβα παντού!

Αγαπημένο και δημοφιλές το σαντορινιό ντοματάκι. Κατακόκκινο, ζουμάτο και αρωματικό είναι ο βασιλιάς της ντόπιας παραδοσιακής σαλάτας με κρίθινο παξιμάδι, κατσούνι (ξερικό αγγουράκι), κάππαρη και χλωρό κατσικίσιο τυρί. Απολαύστε το σε αφράτους ντοματοκεφτέδες ή σε ένα κομματάκι πελτέ «τύπου Θήρας». Όπως και οι γλυκύτατες άσπρες μελιτζάνες που εντυπωσιάζουν με τη μεταξένια τους υφή σε μια πληθώρα από μεσογειακά πιάτα. Δοκιμάστε την ακόμη και σκέτη σε μια απλή μελιτζανοσαλάτα ή σε έναν σαντορινιό μουσακά, αγκαλιά με μικρές πατατούλες και στρογγυλά κολοκυθάκια που καρπίζουν στο νησί.

Με βάση το ψάρι, ξεχωριστή επιλογή αποτελεί η τοπική μπραντάδα. Αφράτο φιλέτο μπακαλιάρου με κουρκούτι, συνοδευμένος από μια ραφινάτη σκορδαλιά με μελιτζάνα. Αλλά και πιτάκια αθερίνας, ή ψαράκια σαβόρι, τηγανισμένα με ξύδι και σκόρδο.

Στα γλυκίσματα, μπορείτε να απολαύσετε γλυκό του κουταλιού από μικρά ντοματίνια γαρνιρισμένα με κανέλα και ολόκληρα αμύγδαλα. Αν είστε τυχεροί, θα δοκιμάσετε μελετίνια, παραδοσιακό πασχαλινό γλύκισμα ή γλυκό κουφέτο, κλασικό γαμήλιο τρατάρισμα. Εκτός όμως από τα παραδοσιακά επιδόρπια, θα δοκιμάσετε και «πειραγμένες» γευστικές ιδέες όπως τιραμισού με ψητή μελιτζάνα, πραλίνα αμυγδάλου και σάλτσα από νεραντζάκι ή κανταΐφι με απίθανη μους μυζήθρας.
Φυσικά το γεύμα σας θα συνοδέψουν, τα περίφημα σαντορινιά κρασιά: Ασύρτικο, Αθήρι, Αηδάνι, Μαντηλαριά, Μαυροτράγανο και visanto, γηγενείς ποικιλίες που μεγαλουργούν εδώ και αιώνες στο νησί.
Με πληροφορίες από visitgreece.gr

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις