Ο «χάρτης» των ελληνικών επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών
Στον αριθμό των επιχειρήσεων του κλάδου, το μεγαλύτερο μερίδιο έχει η Αρτοποιία και τα αλευρώδη ενώ ακολουθούν τα Έλαια και λίπη τα Άλλα είδη διατροφής και τα Ποτά
Ενδιαφέροντα στοιχεία ως προς την κατανομή των υποκλάδων των Τροφίμων και Ποτών στη χώρα μας προκύπτουν από τα ευρήματα μελέτης που εκπόνησε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για λογαριασμό του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων.
Στην ακαθάριστη προστιθέμενη αξία ξεχωρίζει η Αρτοποιία και τα αλευρώδη με το μεγαλύτερο ποσοστό της σχετικής κατανομής (20%) και έπονται τα Φρούτα και λαχανικά (16%), τα Γαλακτοκομικά και τα Ποτά (από 15%, αμφότερα). Σχετικά με την αξία παραγωγής, το υψηλότερο μερίδιο της σχετικής κατανομής κατέχουν τα Γαλακτοκομικά, με 18%, και ακολουθούν η Αρτοποιία και τα αλευρώδη (16%) και τα Φρούτα και λαχανικά (15%).
Στον αριθμό των επιχειρήσεων του κλάδου, το μεγαλύτερο μερίδιο έχει η Αρτοποιία και τα αλευρώδη (57%), ενώ ακολουθούν τα Έλαια και λίπη (11%), τα Άλλα είδη διατροφής και τα Ποτά (από 7%, αμφότερα).
Όσον αφορά στον κύκλο εργασιών, το υψηλότερο μερίδιο κατέχουν τα Γαλακτοκομικά προϊόντα και η Αρτοποιία και αλευρώδη (από 16%, αμφότερα), τα Φρούτα και λαχανικά (14%) και το Κρέας (12%).
Ως προς τον αριθμό των εργαζομένων, η Αρτοποιία και τα αλευρώδη (43%) έρχονται πρώτα στη σχετική κατάταξη, σε χαμηλότερα επίπεδα εντοπίζονται τα Φρούτα και λαχανικά (14%), και ακολουθούν τα Γαλακτοκομικά προϊόντα (10%).
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις