Αλμυρές ή γλυκές, με φύλο ή σφολιάτα, στρογγυλές, στριφτές, καθημερινές ή γιορτινές κάθε περιοχή έχει και τη δική της πίτα

Έδεσμα γνωστό από την αρχαιότητα, η πίτα αποτελούσε μέρος της καθημερινής διατροφής των αρχαίων Ελλήνων. Στο “άριστον”, δηλαδή το πρωινό τους, απολάμβαναν μια πίτα με βασικό συστατικό της ζύμης το κρασί, ενώ στα συμπόσια έτρωγαν για γλύκισμα τις μελόπιτες. Ο “μυτλωτός” ήταν επίσης μια πίτα με γέμιση από τυρί, μέλι και σκόρδο ενώ η “μάζα” ήταν μια ιδιαιτέρως θρεπτική πίτα ζυμωμένη με αλεύρι, κριθάρι, σίκαλη, βρώμη ή κεχρί και διάφορα όσπρια.

Αλμυρές ή γλυκές, με φύλο ή σφολιάτα, στρογγυλές, στριφτές, καθημερινές ή γιορτινές, οι παραδοσιακές πίτες αποτελούν ένα μεγάλο κεφάλαιο της ελληνικής γαστρονομίας.

Το χαρακτηριστικό της παραδοσιακής πίτας είναι το φρέσκο χειροποίητο φύλλο από αγνά υλικά. Πολλές και διαφορετικές επεξεργασίες της ζύμης δίνουν μια μεγάλη ποικιλία από φύλλα, άλλοτε λεπτά και διάφανα κι άλλοτε πάλι πιο χοντρά και πλούσια. Υπάρχουν πίτες που παρασκευάζονται με πολλές στρώσεις φύλλων στο ταψί και στο εσωτερικό τους ρίχνεται ένα μείγμα, όπως σπανάκι, τυρί, διάφορα χόρτα ή λαχανικά αλλά και πίτες χωρίς φύλλο, όπου σε αυτή την περίπτωση το ρόλο του φύλλου παίζει ένα πηχτό μείγμα από αλεύρι και διάφορα άλλα υλικά.

Εκτός από παραλλαγές στο φύλλο, η ποικιλία της γέμισης μιας πίτας δεν έχει όρια και εξαρτάται από την ευρηματικότητα του μάγειρα αλλά και τα ιδιαίτερα προϊόντα κάθε τόπου. Η ελληνική φαντασία έχει δημιουργήσει έναν ατελείωτο αριθμό από γευστικούς συνδυασμούς. Τυρόπιτα, σπανακόπιτα, πρασόπιτα, τσουκνιδόπιτα, κρεατόπιτα, κιμαδόπιτα, μανιταρόπιτα, κρεμμυδόπιτα, λαχανόπιτα, κοτόπιτα, πατατόπιτα, μακαρονόπιτα, παστουρμαδόπιτα, κολοκυθόπιτα κ.α.

Κάθε περιοχή και διαφορετική παραλλαγή

Η Θράκη, η Μακεδονία, η Θεσσαλία, η Ήπειρος, η Πελοπόννησος, η Κρήτη, τα νησιά, κάθε γωνιά της Ελλάδας φτιάχνει τις δικές της πίτες, στο φούρνο ή στο τηγάνι.

Στη Θεσσαλονίκη δοκιμάστε γλυκιά ή αλμυρή μπουγάτσα, στην Κεφαλονιά κρεατόπιτα και μπακαλιαρόπιτα, στη Σκόπελο τη διάσημη Στριφτή της, στη Σκύρο τις Μαρμαρίτες, στη Κίμωλο Λαδένια, στην Κάρπαθο λαχανόπιτα, στη Λευκάδα Μαριδόπιτα, στη Μύκονο κρεμμυδόπιτα, στα Ζαγοροχώρια αλευρόπιτα, σε ολόκληρη τη Θεσσαλία πλαστό και στην Καρδίτσα Μπατζίνα.

Στο ταξίδι σας στην Ήπειρο δοκιμάστε κοθρόπιτα και πεπέκι, στα Ιωάννινα μπατσαριά και μπλατσάρα, στην Πρέβεζα. Στο πανέμορφο νησί της Λέσβου, γευθείτε τους πεντανόστιμους γκιουζλεμέδες, στο Μεσολόγγι ψιάντρα, φλαούνα και μπρικόπιτα, στη Χαλκιδική κολομπαρόπιτα, στην Κατερίνη Καλλιθιώτικη πίτα ενώ στην Κρήτη Τζουλαμά στην κοιλάδα της Μεσσαράς και μπουρέκι στα Χανιά.

Από τις γλυκές πίτες, εκτός από τη μπουγάτσα, συναντάμε και είναι τη γαλατόπιτα της Θεσσαλίας, τη ρυζόπιτα από τα Ζαγοροχώρια, στη Σίφνο τη Μελόπιτα, ρυζόπιτα με κόκκινη κολοκύθα από το Πήλιο ενώ η Σφακιανή πίτα της Κρήτης μπορεί να φαγωθεί αλμυρή αλλά και γλυκιά προσθέτοντας από πάνω μέλι

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις