Πώς τα ξεχωρίζουμε

Τρεις μεγάλες διαφορές «χωρίζουν» παγωτό και gelato, που σε κάθε περίπτωση πρόκειται για τους απόλυτους «πρωταγωνιστές» των καλοκαιρινών μας γευστικών απολαύσεων.

Είναι και τα δύο κατεψυγμένα γαλακτοκομικά επιδόρπια από γάλα, κρέμα γάλακτος, ζάχαρη και (συνήθως) κρόκους αυγών ωστόσο το gelato έχει ρίζες στην Ιταλία και χρονολογείται από τον 16ο αιώνα, ενώ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού «μυήθηκαν» στο παγωτό περίπου δύο αιώνες αργότερα.

Η κύρια διαφορά είναι ότι το gelato έχει χαμηλότερο ποσοστό λίπους και παρασκευάζεται με αργή διαδικασία. Εξαιτίας αυτού, είναι χαμηλότερο σε θερμίδες και έχει λιγότερο αέρα με αποτέλεσμα την πιο πυκνή υφή και συμπυκνωμένη γεύση σε σύγκριση με το παγωτό.

Επίσης, για την παρασκευή του gelato, χρησιμοποιείται περισσότερο γάλα και λιγότερη κρέμα γάλακτος και ζάχαρη σε σύγκριση με το παγωτό.

Το gelato συνήθως αποθηκεύεται σε χαμηλότερη θερμοκρασία από το παραδοσιακό παγωτό για να εξασφαλίσει το τέλειο επίπεδο κρεμώδους υφής. Από την άλλη πλευρά, πολλά αμερικανικά παγωτά «γλυκαίνουν» τεχνητά ενώ η φυσική ζάχαρη στο gelato δημιουργεί μικροσκοπικούς κρυστάλλους πάγου.

Λόγω της διαφορετικής υφής τους, σερβίρονται και με διαφορετικό τρόπο. Το παγωτό μπαίνει στο χωνάκι με το ειδικό scoop ενώ το gelato με μια επίπεδη σπάτουλα.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις