Μεγάλη ποικιλία από πιάτα χωρίς κρέας

Παρότι πολλοί την συνδέουν με το κρέας, η παραδοσιακή ελληνική κουζίνα προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία από πιάτα χορτοφαγικά.

Ορεκτικά, σαλάτες και σάλτσες

Μία από τις πιο διάσημες ελληνικές σαλάτες, η χωριάτικη με τη φρεσκοκομμένη ντομάτα, το δροσιστικό αγγούρι, το σπιρτόζο κρεμμύδι, τις πεντανόστιμες ελιές, την παγκοσμίου φήμης φέτα, το παρθένο ελαιόλαδο και τη μυρωδάτη ρίγανη όπως και  ο κρητικό ντάκος, από κριθαρένιο παξιμάδι, στεφανωμένο με ντομάτα ψιλοκομμένη, τριμμένη μυζήθρα ή φέτα, ελιές, κάπαρη και ρίγανη.

Χόρτα, σερβιρισμένα βραστά, με ελαιόλαδο και λεμόνι ή ξύδι, ανάλογα με τα γούστα σας.  Ψητά λαχανικά και τυριά, τυρί σαγανάκι, οι ντοματοκεφτέδες και οι κεφτέδες λαχανικών, ενώ το κολοκύθι αποτελεί τη βάση για πεντανόστιμους πειρασμούς, όπως βραστά ή τηγανητά κολοκυθάκια, κολοκυθοκεφτέδες και γεμιστούς κολοκυθοανθούς.

Όλα τα παραπάνω συνδυάζονται πολύ όμορφα με συνοδευτικά, όπως το τζατζίκι, η ταραμοσαλάτα, η μελιτζανοσαλάτα και η σκορδαλιά.

Όσπρια

Φάβα, γίγαντες, ρεβίθια, φακές, μαυρομάτικα, κουκιά και τόσοι άλλοι γευστικοί και διατροφικοί θησαυροί της ελληνικής γης αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής γαστρονομίας και βρίσκονται στην κορυφή της μεσογειακής διατροφής. Περιέχουν υψηλό ποσοστό πρωτεϊνών, σιδήρου και ινών, ελάχιστο ή καθόλου λίπος και μηδενική χοληστερίνη, ενώ φημίζονται για τις σημαντικές ποσότητες που περιέχουν σε μέταλλα, όπως κάλιο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο και ασβέστιο.

Αγαπημένο φαγητό για τις κρύες ημέρες του χειμώνα, αλλά και δροσερή καλοκαιρινή πρόταση ως σαλάτα, τα ελληνικά όσπρια είναι γνωστά για τη νοστιμιά τους. Φημισμένα είναι τα όσπρια από τη βόρεια Ελλάδα, καθώς το έδαφός της είναι πλούσιο σε κάλιο, γεγονός που συμβάλλει καθοριστικά ώστε να βράζουν εύκολα και να είναι εύγευστα. Φασόλια Πρεσπών, φακές Βοΐου Κοζάνης, φάβα Φενεού και Σαντορίνης, φακή Εγκλουβής (Λευκάδας), ρεβίθια Λάρισας ή Γρεβενών είναι μερικά από τα όσπρια με «ιδιαίτερη πατρίδα», όπου το μικροκλίμα τα κάνει μοναδικά.

Λαδερά

Το ελαιόλαδο είναι για τους Έλληνες όχι απλώς πολύτιμο, αλλά πραγματικά ιερό. Τα λαδερά φαγητά είναι μια πραγματική πανδαισία χρωμάτων και γεύσεων. Τα λαχανικά, φρέσκα ή ξερά, μαγειρεύονται έτσι ώστε να διατηρούν όλη τους τη θρεπτική αξία. Αρακάς και μπάμιες, αγκινάρες (μπριάμ ή αλά πολίτα), μελιτζάνες (ιμάμ), απλά υλικά που με την προσθήκη κρεμμυδιού, μπαχαρικών και του πολύτιμου ελαιολάδου, μετατρέπονται σε πιάτα υψηλών συγκινήσεων. Αγαπημένα σε μικρούς και μεγάλους είναι τα γεμιστά λαχανικά, όπως οι γεμιστές ντομάτες, πιπεριές και κολοκυθάκια χωρίς κιμά.

Πίτες

Αλμυρές και γλυκές, με φύλλο ή σφολιάτα, στρογγυλές, στριφτές ή τριγωνικές, καθημερινές ή γιορτινές, απλές ή πολύπλοκες, οι παραδοσιακές πίτες αποτελούν ένα μεγάλο κεφάλαιο της ελληνικής κουζίνας. Εκφράζοντας απόλυτα το ελληνικό γαστρονομικό πνεύμα της απλότητας, οι πίτες είναι γευστικά αριστουργήματα από λιτά υλικά που συνδυάζουν τη σοφία της μαγειρικής οικονομίας με την υψηλή γαστρονομία.

Εκτός από παραλλαγές στο φύλλο, η ποικιλία της γέμισης μιας πίτας δεν έχει όρια. Βασίζεται μονάχα στην ευρηματικότητα του “δημιουργού” αλλά και τα ιδιαίτερα προϊόντα κάθε τόπου. Τυρόπιτα, σπανακόπιτα, πρασόπιτα, τσουκνιδόπιτα, μανιταρόπιτα, κρεμμυδόπιτα, λαχανόπιτα, πατατόπιτα, μακαρονόπιτα, κολοκυθόπιτα… Οι δημιουργίες είναι πραγματικά ανεξάντλητες.

Ζυμαρικά

Τα ελληνικά ζυμαρικά έχουν αμέτρητα σχήματα και μεγέθη. Κάποια από αυτά γίνονται με την προσθήκη γάλακτος και αυγών ή από ένα απλό μείγμα από σκληρό σιτάρι ή σιμιγδάλι, νερό και αλάτι. Χυλοπίτες, μικρές, πλατιές ή λεπτές, κριθαράκι, τραχανάς, λαζάνια, αστράκι, φιδές είναι μερικά από τα πιο γνωστά ζυμαρικά που θα βρείτε σε συνεταιρισμούς γυναικών σε όλη την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα.

Με πληροφορίες από visitgreece.gr

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις