Πάσχα στην Αμοργό: Κυκλαδίτικη κουζίνα, ψημένη ρακή, βαγιές και “Λαζαράκια”
Το Πάσχα στην Αμοργό πρωταγωνιστεί η φύση με τα αρώματα φυτών και βοτάνων και οι μυρωδιές από τη ντόπια κουζίνα
Η Αμοργός αποτελεί δημοφιλή προορισμό της Ελλάδας και δεν παύει στιγμή να δίνει αφορμές για ταξίδι ακόμη και το Πάσχα!
Την περίοδο του Πάσχα στην Αμοργό αναβιώνουν έθιμα που έχουν τη δική τους ξεχωριστή λαμπρότητα και ιεροτελεστία, ενώ κορυφώνονται την Μεγάλη Εβδομάδα των παθών του Θεανθρώπου, προερχόμενα από την Βυζαντινή εποχή.
Στο Αμοργιανό Πάσχα πρωταγωνιστεί η φύση με τα αρώματα φυτών και βοτάνων, οι μυρωδιές από τη ντόπια κυκλαδίτικη κουζίνα και φυσικά η κατανυκτική ατμόσφαιρα και η μυσταγωγία τόσο κατά την Ανάσταση όσο και την Εβδομάδα του Πάσχα που θα ακολουθήσει!
Πασχαλινά έθιμα στην Αμοργό
Οι εκδηλώσεις των εθίμων του Αμοργιανού Πάσχα ξεκινούν από το Σάββατο του Λαζάρου, όπου οι επισκέπτες θα δοκιμάσουν τα “Λαζαράκια”, που παρασκευάζονται από ζυμάρι σε σχήμα ανθρώπινης μορφής, ψημένα στο φούρνο.
Την Κυριακή των Βαϊων οι πιστοί κόβουν κλαδιά από ήμερες “βαγιές”, (σ.σ. τρυφερά ανοιχτόχρωμα φύλλα από φοίνικα), σχίζουν τα φύλλα στα δύο, σχηματίζοντας μικρούς και μεγάλους σταυρούς, τους οποίους ευλογεί ο ιερέας.
Τα έθιμα στο νησί, που θα σας γυρίσουν αιώνες πίσω, κορυφώνονται την Μεγάλη Παρασκευή όπου μετά το τέλος της Λειτουργίας προσφέρονται κρασί, ψημένη ρακή, ελιές και χαλβάς σε όλους τους πιστούς.
Μετά την Αποκαθήλωση καταφθάνουν τα “πασχιάτικα”, που είναι καφάσια διακοσμημένα με λουλούδια και δαντέλες καθώς και άρτο προς τιμήν όλων εκείνων των αγαπημένων προσώπων που έχουν “φύγει” από τη ζωή.
Η πατροπαράδοτη μαγειρίτσα έχει την τιμητική της το βράδυ της Ανάστασης, ενώ τα γεμιστά κατσικάκια (ριφάκια) με ρύζι και δενδρολίβανο που σιγοψήνονται σε ξυλόφουρνους, συνοδεύουν ιδανικά το Πασχαλινό τραπέζι σας την Κυριακή του Πάσχα στην Αμοργό!
Από την ημέρα αυτή φυσικά δεν λείπουν τα κόκκινα αυγά, τα κουλούρια και τα ψωμιά (με ένα αυγό στη μέση).
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις