Τι δείχνει η έρευνα του ΙΝΕΜΥ ΕΣΕΕ

Από 89,04 έως 130,04 ευρώ υπολογίζει το κόστος για το φετινό πασχαλινό τραπέζι (6-8 ατόμων) το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.

Συνολικά εμφανίζεται αυξημένο κατά 16,3% έως 19,3% σε σχέση με το 2023.

Το εύρος των τιμών δικαιολογείται από την καταγραφή σειράς προϊόντων διαφορετικής ποιότητας, σε αρκετές τοπικές αγορές και διαφορετικούς τύπους καταστημάτων, δηλαδή τόσο από αλυσίδες σούπερ μάρκετ, όπου εφαρμόζεται το «Καλάθι του Νοικοκυριού» και το «Καλάθι του Πάσχα» όσο και από ειδικευμένα καταστήματα τροφίμων λιανικής (πχ ζαχαροπλαστεία, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία κλπ), καθώς και από τη Βαρβάκειο αγορά.

Συγκεκριμένα, από τα αποτελέσματα της έρευνας, η τιμή στο κατσίκι εμφανίζεται αυξημένη κατά 25,1% σε σχέση με πέρσι και στο αρνί κατά 15,1%, ενώ αύξηση 23,2% καταγράφεται και στο κοτόπουλο.  Σημαντικές αυξήσεις καταγράφονται και σε φρούτα και λαχανικά, ενδεικτικά, κατά 30,3% στις ντομάτες, 30,4% στα μήλα και 27,8% στα πορτοκάλια ενώ μείωση εμφανίζει η τιμή στο μαρούλι κατά 12%. Κατά 45,2% είναι αυξημένη η τιμή στο παρθένο ελαιόλαδο και κατά 20,7% στη φέτα. Στα πασχαλινά εδέσματα, το τσουρέκι εμφανίζει αύξηση 3,1% και 1,2% τα βαμμένα αυγά. Αυξημένες είναι οι τιμές και στα αναψυκτικά κατά 3,8% και στις μπύρες κατά 4,4%.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις