Οι Ευρωπαίοι αγρότες εκπέμπουν SOS

Της Κωνσταντίνας Χελιδώνη

Πληθαίνουν οι εκκλήσεις για βοήθεια από τους αγρότες σε όλη την Ευρώπη, καθώς η κρίση στο φυσικό αέριο και η εκτόξευση του κόστους σε λιπάσματα και ζωοτροφές έχει μετατρέψει το κόστος παραγωγής τους σε κάτι παραπάνω από απαγορευτικό, όπως αναφέρουν οι ίδιοι. Τόσο οι αγρότες όσο και οι επιχειρήσεις τροφίμων μειώνουν την παραγωγή τους, καθώς από την μια πλευρά δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, και από την άλλη οι τιμές που πωλούν στους χονδρέμπορους είναι χαμηλές και σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν την αύξηση του κόστους παραγωγής τους.

Σύμφωνα με τα όσα δηλώνουν στους Financial Times Άγγλοι καλλιεργητές, οι λογαριασμοί ενέργειας έχουν πενταπλασιαστεί σε σύγκριση με πέρυσι με αποτέλεσμα να αδυνατούν να θερμάνουν τα θερμοκήπια των λαχανικών και έτσι φτάνουν σε σημείο να εγκαταλείπουν τις καλλιέργειες τους. Μάλιστα, ο κλάδος ζητά κρατική υποστήριξη και προειδοποιεί πως θα υπάρξουν εποχιακές ελλείψεις σε λαχανικά που ήρθαν για να μείνουν, όσο επιμένει η κρίση στο φυσικό αέριο. «Εκτιμώ ότι το 75%-80% όσων καλλιεργούν κηπευτικά στη Βρετανία δεν θα φυτέψουν την επόμενη χρονιά, γιατί απλώς δεν έχει κανένα νόημα. Ποιος θα αγοράσει ένα αγγούρι που κάνει 2,50 λίρες;» αναφέρει ο συνιδιοκτήτης της Valley Grown SaladsJimmy Russo.

Μεγαλύτερα τα προβλήματα στα ψυχρότερα κλίματα

Μεγάλες ελλείψεις σε λαχανικά θα παρουσιαστούν και στην αγορά της Ολλανδίας με βάση στελέχη του κλάδου. Η χώρα αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα πέμπτο των παγκόσμιων εξαγωγών ντομάτας, με τα θερμοκήπια να χρειάζονται φως για να βοηθήσουν την ντομάτα να αναπτυχθεί. Ωστόσο, η αύξηση του ενεργειακού κόστους φαίνεται να έχει «σβήσει» ορισμένα εξ αυτών με τους παραγωγούς της χώρας να δηλώνουν ότι θα κατεβάσουν τους διακόπτες λόγω της υψηλής τιμής τους ρεύματος. Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και μεγάλοι προμηθευτές ντομάτας σε Σουηδία και Δανία.

Παρατηρείται λοιπόν ότι καλλιέργειες που απαιτούν εντατική θέρμανση σε ψυχρότερα κλίματα, όπως αγγούρια, ντομάτες και μαρούλια, επηρεάζονται άμεσα. Ωστόσο, η ενεργειακή κρίση αγκαλιάζει ευρύτερα την ευρωπαϊκή αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, καθώς οι αγρότες στις πιο ζεστές χώρες πλήττονται από το υψηλότερο κόστος εισαγωγών και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως στην Ιταλία, όπου οι καλλιεργητές αντιμετώπιζαν ήδη ξηρασία το καλοκαίρι με περίπου το ένα τρίτο των αγροτών να έχει ζημιές, ενώ οι τιμές των λιπασμάτων όπως λένε είναι κατά τέσσερις φορές υψηλότερες.

Διαβάστε επίσης: 

Καρποί Κισσάβου: Αυξημένη αναμένεται φέτος η παραγωγή του κάστανου

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις