Η διαδικασία που καθορίζει πότε το κρασί θεωρείται vegan

Παρότι το κρασί παράγεται από σταφύλια, δεν είναι όλα τα κρασιά κατάλληλα για όσους ακολουθούν vegan διατροφή.

Το κρασί δημιουργείται από την αλκοολική ζύμωση του χυμού των σταφυλιών, που γίνεται από ζύμες που μετατρέπουν τα σάκχαρα του χυμού σε αλκοόλη. Η απάντηση, σχετικά με το ποια κρασιά είναι vegan, οφείλεται σε μια διαδικασία στο τελευταίο μέρος της οινοποίησης που ονομάζεται «διάγαυση» ή αλλιώς «κολλάρισμα».

Τα κρασιά περιέχουν σωματίδια και μικροοργανισμούς, όπως πρωτεΐνες, τρυγικά και τανίνες, τα οποία είναι μεν χρήσιμα αλλά φαίνονται στην φιάλη και κάνουν το κρασί να φαίνεται θολό. Γι΄ αυτό τον λόγο γίνεται η διαδικασία της διάγαυσης. κατά την οποία το κρασί καθαρίζει και γίνεται διαυγές.

Ως μέσα χρησιμοποιούνται η ζελατίνη, η αλβουμίνη, η καζεϊνη και άλλα. Τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται για τη διάγαυση δεν θεωρούνται vegan.  Για πολλούς χορτοφάγους η αλβουμίνη και η καζεϊνη είναι αποδεκτή, για τους vegan όμως όχι. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται ως μέσα διάγαυσης ο μπετονίτης και ο ενεργός άνθρακας που είναι αποδεκτοί τόσο από τους vegan, όσο και από τους vegetarian. Άλλοι οινοπαραγωγοί μάλιστα επιλέγουν να μην πραγματοποιήσουν την διάγαυση αλλά και να μην φιλτράρουν τα κρασιά τους.  Όσον αφορά στα κρασιά που ακολουθούν την vegan διαδικασία, αυτά φέρουν πιστοποίηση «Vegan» στο πίσω μέρος της φιάλης τους.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις