Τι έδειξαν τα αποτελέσματα σχετικής μελέτης

Η καθημερινή κατανάλωση 50 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος – που ισοδυναμεί με δύο φέτες ζαμπόν – σχετίστηκε με 15% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. Επίσης, η καθημερινή κατανάλωση 100 γραμμαρίων μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος -που ισοδυναμεί με μια μικρή μπριζόλα- συσχετίστηκε με 10% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Στα παραπάνω συμπεράσματα κατέληξαν ερευνητές με επικεφαλής ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, οι οποίοι ανέλυσαν δεδομένα από 31 ομάδες μελετών που πραγματοποιήθηκαν σε 20 χώρες στο πλαίσιο του InterConnect, ενός προγράμματος για την κατανόηση του διαβήτη τύπου 2 και της παχυσαρκίας σε διαφορετικούς πληθυσμούς. Τα αποτελέσματα από τυην  ανάλυση δεδομένων από 1,97 εκατομμύρια συμμετέχοντες δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet Diabetes & Endocrinology».

Από την άλλη πλευρά η καθημερινή κατανάλωση 100 γραμμαρίων πουλερικών συσχετίστηκε με 8% υψηλότερο κίνδυνο, αλλά όταν διεξήχθησαν περαιτέρω αναλύσεις, η συσχέτιση αποδείχθηκε πιο αδύναμη. Αντίθετα, η σύνδεση του διαβήτη τύπου 2 με το επεξεργασμένο ή μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας, παρέμεινε ισχυρή.

«Ενώ τα ευρήματά μας παρέχουν πιο ολοκληρωμένα στοιχεία για τη συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης πουλερικών και του διαβήτη τύπου 2 από ό,τι ήταν προηγουμένως διαθέσιμη, η σχέση παραμένει αβέβαιη και πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω» δήλωσε η καθηγήτρια Νίτα Φορούχι από τη Μονάδα Επιδημιολογίας του Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας (MRC) στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις