Πώς οι τιμές τροφίμων φρέναραν τον πληθωρισμό – Τι δείχνει ανάλυση της Eurobank
Η συνεισφορά των επιμέρους αγαθών και υπηρεσιών στον πληθωρισμό
Τη μεγαλύτερη συμβολή στην επιβράδυνση του πληθωρισμού τον Μάιο είχε η ομάδα αγαθών και υπηρεσιών ήταν αυτή τη διατροφής και μη αλκοολούχων ποτών -αφαίρεσε 0,6 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τον Απρίλιο 2024- και ακολούθησαν τα ξενοδοχεία – καφέ – εστιατόρια, η στέγαση, νερό, ηλεκτρικό αέριο και άλλα καύσιμα, η υγεία και τα άλλα αγαθά και υπηρεσίες. Αντιθέτως, οι μεταφορές και η ένδυση και υπόδηση πρόσθεσαν εν συνόλω 0,2 ποσοστιαίες μονάδες στον πληθωρισμό του Μαϊ-24 σε σύγκριση με τον Απρ-24.
Τα παραπάνω επισημαίνονται στην έκθεση της Eurobank, «7 Ημέρες Οικονομία». Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του πληθωριστικού κύματος που εξελίσσεται στην Ελλάδα και την αλλοδαπή από το 2ο εξάμηνο του 2021 μέχρι σήμερα, είναι οι υψηλές αυξήσεις των τιμών των τροφίμων. Αναλυτικά, η σωρευτική αύξηση των τιμών των τροφίμων τον Μαϊ-24 σε σύγκριση με τον Μαϊ-19 ανήλθε στο 31,1% (15,5% για τον γενικό δείκτη) για την Ελλάδα και στο 30,8% (20,0% για τον γενικό δείκτη) για την Ευρωζώνη.
Από τις χώρες της Ευρωζώνης (εξαιρουμένων της Ιρλανδίας και του Λουξεμβούργου), η Λιθουανία ήταν η πρωταθλήτρια στη σωρευτική αύξηση των τιμών των τροφίμων (52,9%, 37,2% για τον γενικό δείκτη) και ακολούθησαν: Σλοβακία (49,2%, 34,1%), Εσθονία (48,3%, 39,5%), Λετονία (46,0%, 33,3%), Κροατία (39,7%, 27,1%), Γερμανία (37,0%, 22,1%), Μάλτα (35,9%, 16,4%), Ισπανία (35,4%, 17,7%), ΕΕ-27 (34,1%, 23,1%) Πορτογαλία (31,4%, 18,1%), Ελλάδα (31,1%, 15,5%), Ευρωζώνη (30,8%, 20%), Σλοβενία (30,2%, 21,4%), Αυστρία (29,4%, 25,4%), Βέλγιο (29,1%, 21,1%), Ολλανδία (28,4%, 24,6%), Γαλλία (26,4%, 17,6%), Ιταλία (25,5%, 17,9%), Κύπρος (23,1%, 16,3%) και Φινλανδία (23,1%, 15,4%).
Τέλος, σε ό,τι αφορά την περίπτωση της ελληνικής οικονομίας, ο υποδείκτης των τροφίμων με τη μεγαλύτερη σωρευτική αύξηση των τιμών τον Μαϊ-24 σε σχέση με τον Μαϊ-19 ήταν τα έλαια και λίπη με 88,6% (η υψηλότερη ενίσχυση καταγράφηκε στην Ισπανία με 138,4%) και ακολούθησαν: κρέατα γενικά με 33,8%, γαλακτοκομικά και αυγά με 33,7%, φρούτα γενικά με 28,2%, λαχανικά γενικά με 25,0%, ψωμί και δημητριακά με 24,0%, λοιπά τρόφιμα με 21,2%, ψάρια γενικά με 20,0% και ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά με 14,7%.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις