Έρχονται παρεμβάσεις παρεμβάσεις στην λειτουργία της αγοράς και στην ενίσχυση του αγροτικού τομέα

Του Δημήτρη Χριστούλια

Με την ακρίβεια να συνεχίζει να αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα για τα ελληνικά νοικοκυριά, η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει και σε άλλες παρεμβάσεις στην αγορά, με στόχο να μειωθούν οι τιμές σε βασικά αγαθά, και κυρίως στα τρόφιμα και να αυξηθεί ο ανταγωνισμός.

Στην προσπάθεια αυτή αναμένεται να συμβάλλουν δύο υπουργοί: Ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας, καθώς αυτά τα δύο υπουργεία είναι και τα βασικά για την διαμόρφωση των τιμών στα τρόφιμα.

Από την μία η ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα μπορεί να συμβάλλει και από την άλλη το υπουργείο Ανάπτυξης με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που διαθέτει αλλά και με τις παρεμβάσεις που μπορεί να κάνει στην λειτουργία της αγοράς, μπορούν να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση των τιμών. Σύμφωνα με πληροφορίες του Foodlife.gr και τα δύο υπουργεία αναμένεται να λάβουν νομοθετικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Δεν είναι δυνατόν να απαιτούμε να έχουμε ανταγωνιστικές τιμές, για παράδειγμα, στα φρούτα και τα λαχανικά εάν δεν ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας

Δύο υπουργεία που θα πρέπει να λειτουργούν συμπληρωματικά το ένα στο άλλο. Δεν είναι δυνατόν να απαιτούμε να έχουμε ανταγωνιστικές τιμές, για παράδειγμα, στα φρούτα και τα λαχανικά εάν δεν ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας. 

Η χώρα μας θα έπρεπε εδώ και πολλά χρόνια να ακολουθήσει, το Ολλανδικό μοντέλο. Μια χώρα που κατάφερε να πρωταγωνιστεί στον αγροτικό τομέα και παγκόσμιο επίπεδο. Θα πρέπει να δοθούν κίνητρα έτσι ώστε να γίνουν επενδύσεις σε σύγχρονες αγροτικές και κτηνοτροφικές μονάδες.

Για όσα χρόνια ακόμη το κρέας το μοσχάρι που καταναλώνουμε θα είναι, στην πλειονότητά του, εισαγόμενο; Για όσο θα καταναλώνουμε κρεμμύδια, πατάτες, λεμόνια,  ντομάτες και άλλα προϊόντα από την Τουρκία, την Αίγυπτο ή την Αργεντινή.  Όσο η χώρα μας δεν λαμβάνει μέτρα έτσι ώστε να υπάρχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επάρκεια σε αγροτικά προϊόντα, τόσο οι τιμές σε φρούτα, λαχανικά κρέατα και πολλά ακόμη αγαθά ευρείας κατανάλωσης, τόσο οι τιμές θα βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα.

Η ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα μπορεί να αποτελέσει το “κλειδί” για να μειωθούν οι τιμές. Κάτι που θα να επιτευχθεί θα πρέπει να έχουν αγαστή συνεργασία τα υπουργεία Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις