Φόβοι για νέες ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά, εξαιτίας της ανόδου των τιμών στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων

Σε αρνητικό, έστω και οριακά πρόσημο βρίσκονται οι τιμές των τροφίμων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής καταγράφεται αποπληθωρισμός στα τρόφιμα 0,3%, μετά από ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα έντονων πληθωριστικών πιέσεων.  

Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο αυξήθηκε στο 2,6% έναντι 2,4% τον Νοέμβριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά μετά από πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα καταγράφεται αποπληθωρισμός στα τρόφιμα της τάξης του 0,3% από πληθωρισμό 0,6% τον Νοέμβριο 1,5% τον Οκτώβριο, 3,2% τον Σεπτέμβριο και 2,8% τον Αύγουστο.

Ωστόσο έντονη ανησυχία υπάρχει στην αγορά για νέες ανατιμήσεις το επόμενο διάστημα σε δεκάδες προϊόντα εξαιτίας της σημαντικής αύξησης στις διεθνείς τιμές στον καφέ, στο κακάο και στον χυμό πορτοκάλι.

Υπενθυμίζεται όπως έχει γράψει εδώ και αρκετές ημέρες το foodlife.gr σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται ανατιμήσεις σε τουλάχιστον 150 προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, οι οποίες και θα έχουν περάσει στα ράφια των σούπερ μάρκετ μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. Στα προϊόντα που θα ακριβύνουν περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα εξής: Γιαούρτια έως 23%, τσάι βουνού έως 22%, σοκολατοειδή έως 17%, κρασιά έως 17%, φρυγανιές έως 16%, καφέδες (ελληνικός, γαλλικός, εσπρέσο) έως 15%, ζάχαρη έως 11%, ηλιέλαιο έως 11%, τσίχλες και καραμέλες έως 10%, χυμοί έως 8%, μπισκότα, κριτσίνια, όσπρια (φακές, φασόλια, ρεβίθια) έως 8%, κατεψυγμένα ψάρια έως 7%, κρέμες γάλακτος 6%, αλκοολούχα ποτά έως 5%, και τυροκομικά 2,4%. Πρόκειται για ανατιμήσεις που έχουν γίνει από μεμονωμένες εταιρείες και όχι από το σύνολο των επιχειρήσεων που παράγουν τα συγκεκριμένα προϊόντα.

Νέες εστίες ακρίβειας

Την στιγμή που καταγράφεται αποπληθωρισμός στα τρόφιμα, νέες εστίες ακρίβειας συρρικνώνουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Αναλυτικότερα, το 2024 αυξήθηκε κατά 14% το κόστος για τα ασφάλιστρα υγεία, 8,5% τα ενοίκια κατοικιών, 6,2% τα είδη ένδυσης και υπόδησης, το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 7,6%, ηλεκτρισμός κατά 7,6%, φυσικό αέριο 8,7%, μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο 47,7%, φαρμακευτικά και ιατρικά προϊόντα 4,7%, νοσοκομειακή περίθαλψη 4%, πακέτο διακοπών 8,3%, ξενοδοχεία, μοτέλ, πανδοχεία κατά 8,8%, κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας 4,9% ενώ τα ασφάλιστρα οχημάτων ακρίβυναν κατά 5,6%.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις