Σε ποια προϊόντα αυξήθηκαν οι τιμές και πού ενισχύθηκε η κατανάλωση

Σε ανοδική πορεία παραμένει η κατανάλωση στα σούπερ μάρκετ το πρώτο δίμηνο του 2025, την ίδια στιγμή μάλιστα που οι  ανατιμήσεις στην κατηγορία των τροφίμων συνεχίζονται.

Της Ρομίνας Νικηφόρου

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας μετρήσεων Circana, ο τζίρος των σούπερ μάρκετ διαμορφώθηκε την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2025 στα 1,98 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 7,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι. Ο όγκος των πωλήσεων σε ό,τι αφορά τα ταχυκίνητα αγαθά ενισχύθηκε κατά 4,5% ενώ η τιμή ανά τεμάχιο ήταν αυξημένη κατά 1,9%.

Η αύξηση στη μέση τιμή προϊόντος οφείλεται πάντως αποκλειστικά στην κατηγορία των τροφίμων. Συγκεκριμένα, τα τρόφιμα αυξήθηκαν μεσοσταθμικά κατά 3%, ενώ αντίθετα τα προϊόντα προσωπικής υγιεινής μειώθηκαν κατά τα -2,7% και τα είδη για τη φροντίδα του σπιτιού κατά -1,4%.

Τα στοιχεία πάντως για τον όγκο των πωλήσεων που αποτυπώνουν και την πορεία της κατανάλωσης, δείχνουν ότι και οι τρεις μεγάλες κατηγορίες κινήθηκαν ανοδικά. Στα τρόφιμα, οι πωλήσεις σε όγκο ενισχύθηκαν κατά 4,4% (+7,6% σε αξία),  στα προσωπικής υγιεινής κατά 4,3% (+1,5% σε αξία) και στα είδη για τη φροντίδα του σπιτιού κατά 3,6% (+2,2,% σε αξία).

Αλκοολούχα ποτά και κατεψυγμένα τρόφιμα

Στις επιμέρους κατηγορίες, τη μεγαλύτερη αύξηση στον όγκο πωλήσεων σε σχέση με πέρσι, κατέγραψαν τα αλκοολούχα ποτά (15,1%). Η άνοδος αυτή συνδέεται σαφώς και με την αυξανόμενη, το τελευταίο διάστημα, τάση για κατανάλωση στο σπίτι έναντι των καταστημάτων εστίασης.

Ακολούθησαν τα κατεψυγμένα τρόφιμα με άνοδο της τάξεως του 8,3%. Σε αυτή την περίπτωση η αύξηση μπορεί να αποδοθεί σε ακόμη μία καταναλωτική τάση που επίσης ανεβαίνει τα τελευταία χρόνια, την αναζήτηση δηλαδή της ευκολίας στην παρασκευή των γευμάτων.

Κατά 6,3% αυξήθηκαν οι πωλήσεις σε όγκο στα είδη μαγειρικής (συμπεριλαμβανομένου και του ελαιολάδου), κατά 5,8% στα γαλακτοκομικά και κατά 5,4% στα αναψυκτικά. Στα μη τρόφιμα, κατά 4,6% ενισχύθηκαν οι πωλήσεις σε όγκο στην κατηγορία «άλλα προϊόντα για το σπίτι», κατά 4,4% στα προϊόντα φροντίδας και ομορφιάς και κατά 4,3% στα προϊόντα προσωπικής υγιεινής.

Σε ό,τι αφορά τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, το πρώτο δίμηνο του έτους αναπτύσσονται με ρυθμό της τάξεως του 5,4% όταν τα αντίστοιχα επώνυμα «τρέχουν» με 6,9%. Το μερίδιο των pl διαμορφώνονται πλέον στο 26,8% επί του συνόλου των πωλήσεων και ενισχύεται από την κατηγορίες των προϊόντων για τη φροντίδα του σπιτιού καθώς και των τροφίμων.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις