Αντιμέτωπος με νέες προκλήσεις έρχεται ο επικεφαλής της Bespoke SGA Holdings και αντιπρόεδρος του ΣΕΒ

Στην τελική ευθεία βρίσκεται ο επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος για την διεκδίκηση της προεδρίας του ΣΕΒ Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανιών.

Σε όλη αυτή τη διαδρομή του διορατικού Έλληνα επιχειρηματία σταθερό οδηγό αποτελούν το όραμα, η επιχειρηματική σκέψη και πρακτική καθώς και η δέσμευση στη δημιουργία αξίας τόσο για τις εταιρίες όσο και την ευρύτερη κοινωνία.

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΙΣΤΟΥΛΙΑ

Παραλαμβάνοντας το βραβείο του, ο Σπ. Θεοδωρόπουλος, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Σεβασμός είναι η λέξη -κλειδί στο επιχειρείν. Σεβασμός προς όλους τους stakeholders μιας επιχείρησης».

Επίσης ο επιχειρηματίας τόνισε ότι «παρά την ύπαρξη προβλημάτων παραμένω αισιόδοξος για την πορεία των επιχειρήσεων μας και της χώρας και η αισιοδοξία μου στηρίζεται στην προσαρμοστικότητα του Έλληνα, στην απαράμιλλη ομορφιά της πατρίδας μας, αλλά και στο ένστικτο της επιβίωσης που κατάφερε να μας κρατήσει ζωντανούς».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «το επιχειρηματικό περιβάλλον στο οποίο κινούμαστε γίνεται όλο και πιο περίπλοκο, ο κόσμος αλλάζει με ταχύτητα στην οποία δεν είμαστε εξοικειωμένοι, με νέες προκλήσεις να εμφανίζονται στη ζωή μας καθημερινά. Στην «εφηβική» ηλικία των 65 ετών κάνω ένα νέο ξεκίνημα στον χώρο των τροφίμων που γνωρίζω και αγαπώ», σημείωσε καταλήγοντας ότι «μόνο όλοι μαζί θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε όλα τα προβλήματα».

Με μεγάλη εμπειρία 

Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958 και σε πολύ νεαρή ηλικία έδειξε την ιδιαίτερη κλήση του στο επιχειρείν.

Ο πατέρας του είχε την εταιρεία γαλακτοκομικών προϊόντων Recor A.E. και ο νεαρός Σπύρος, 10 ετών τότε, περνούσε στην εταιρία όλο τον ελεύθερό του χρόνο μιας και προτιμούσε να μαθαίνει από πρώτο χέρι. Η εμπειρία αυτή στάθηκε πολύτιμη, καθώς στα 16 του, χάνει τον πατέρα του και ζει την αγωνία για τον βιοπορισμό της οικογένειάς του. Τελευταία τάξη του σχολείου, ξεκινά να δουλεύει από τα χαράματα στην οικογενειακή επιχείρηση, και αργά το βράδυ μελετά για να μπει στο πανεπιστήμιο. Το 1976 περνά τρίτος στην ΑΣΟΕΕ. Και από εκεί και ύστερα ξεκινά το ταξίδι του Σπ. Θεοδωρόπουλου στο επιχειρείν. Μεταξύ άλλων ο επιχειρηματίας Το 1986, μια χρονιά σταθμό στην καριέρα του, μαζί με τον Άγγελο Ντάβο, προχωρούν στη δημιουργία της εταιρείας παραγωγής πραλίνας φουντουκιού Interia. Και ξεκινά να ταξιδεύει στο εξωτερικό, με μάτια και πνεύμα ανοιχτά για τη δημιουργία του δικού του success story.Έτσι κατάφερε να συγκεντρώσει το πρώτο σημαντικό του κεφάλαιο και αναζητά το επόμενό του βήμα. Η ιδέα να αγοράσει το 50% μιας μικρής βιοτεχνίας που φτιάχνει γαριδάκια με την ονομασία Chipita στο Μοσχάτο, του φάνηκε καλή αλλά και …ακριβή στο πρώτο ραντεβού. Ο ιδιοκτήτης τότε του είχε ψιθυρίσει φεύγοντας «αγόρασε την και θα με θυμάσαι»… Η φράση αυτή στριφογυρνούσε στο μυαλό του τις επόμενες ημέρες. Αποφάσισε να πάρει το ρίσκο, και επέστρεψε για να πει το μεγάλο ναι. Μια τριετία μετά, το 1989, εξαγοράζει το ποσοστό του συνεταίρου του και όλη η εταιρεία περνάει στον έλεγχό του. Στα χέρια του Σπύρου Θεοδωρόπουλου η Chipita, από μια μικρή βιοτεχνία που έφτιαχνε γαριδάκια, γίνεται σταδιακά ο πολυεθνικός κολοσσός που πλέον γνωρίζουν όλοι.

Ήθελε να ξεχωρίσει, να κάνει κάτι διαφορετικό. Και το έκανε. Το πρώτο συσκευασμένο κρουασάν

«Είχα μια μικρή βιοτεχνία που έβγαζα πραλίνα φουντουκιού και υπήρχε μια κρουασαντερί στην Πατησίων, δίπλα στην Ανωτάτη Εμπορική, όπου ήμουν φοιτητής. Πήγα μια μέρα να δω τι κάνει αυτός που αγοράζει τόση πραλίνα. Αυτός λοιπόν έπαιρνε κρουασάν, έβαζε μέσα την πραλίνα, και τα πούλαγε.

Πήρα ένα, το έφαγα, μου άρεσε, και λέω: Αυτό αν μπορέσουμε κάποια στιγμή να το βιομηχανοποιήσουμε, μπορεί να μας δουν και σε κάτι διαφορετικό από τα γαριδάκια και να μας πάρουν λιγάκι πιο σοβαρά».

Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος έκανε 19 ραντεβού με όλους τους μεγάλους επιχειρηματίες της εποχής για να βρει τα κεφάλαια. Όλες αρνητικές. Μέχρι και ο ίδιος σκεφτόταν να εγκαταλείψει την ιδέα θεωρώντας πως για να εισπράττει τόσα όχι, κάτι ήξεραν όλοι οι άλλοι και όχι ο ίδιος… Το 20ο ραντεβού το 1989 ήταν και το τυχερό του.

Το Eurohellenic fund, με τη συμμετοχή της πανίσχυρης σαουδαραβικής οικογένειας Ολαγιάν, του Ιταλού επιχειρηματία De Benedetti, της Alpha Finance και της ΤΙΤΑΝ, δέχθηκε να επενδύσει στην καινοτόμο ιδέα της παραγωγής τυποποιημένου κρουασάν και, εξαγοράζοντας το 50% της Chipita μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, έδωσε στον Θεοδωρόπουλο την ευκαιρία που ζητούσε για να ανοιχτεί στην παγκόσμια αγορά. Η Chipita γίνεται ουσιαστικά η πρώτη «πολυεθνική» εταιρεία τροφίμων με εργοστάσια σε 11 χώρες και προϊόντα που καταναλώνονται από χιλιάδες καταναλωτές σε όλον τον κόσμο. Κάτι που αναγνωρίστηκε το 2021 από τον κολοσσό Montelez ο οποίος πληρώντας 2 δισ. δολάρια απέκτησε την Chipita. Ο Έλληνας επιχειρηματίας από το 2008 και μετά έχει στραφεί στον πρωτογενή τομέα.

Σήμερα, ο Σπ. Θεοδωρόπουλος διευθύνει τον όμιλο τροφίμων Bespoke SGA Holdings τον οποίο ίδρυσε στις αρχές του 2022 εξαγοράζοντας την εταιρεία αλλαντικών Νίκας, τη σοκολατοποιΐα ΙΟΝ, την εταιρεία έτοιμων γευμάτων Αμβροσία καθώς και την εταιρεία Ελληνικοί Χυμοί. Συνολικά, ο όμιλος απασχολεί 1.500 εργαζομένους. Επίσης και μεταξύ άλλων, διαθέτει την Wonderplant που δραστηριοποιείται στον χώρο της  υδροπονικής  καλλιέργειας. Εξωστρεφής, καινοτόμος και αποτελεσματικός σχεδιάζει με προσοχή τα επιχειρηματικά του σχέδια.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις