TopNews

Συμβουλές για την ασφάλεια των τροφίμων στο πασχαλινό τραπέζι

Συμβουλές για την ασφάλεια των τροφίμων στο πασχαλινό τραπέζι

Από την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας και τον ΕΦΕΤ

Χρήσιμες οδηγίες για την ασφάλεια των τροφίμων κατά την προετοιμασία του γιορτινού τραπεζιού το Πάσχα, δίνει η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας,.

Προσοχή πρέπει να δίνουμε και στις συνθήκες υγιεινής του προσωπικού και του χώρου από όπου προμηθευόμαστε τρόφιμα.

Είναι σημαντικό να τηρούμε ορισμένες βασικές πρακτικές στη διαχείριση των τροφίμων με σκοπό την ασφάλεια μας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δίνουμε μεγάλη προσοχή στα εξής:

  • Να αγοράζουμε φρέσκα τρόφιμα από αξιόπιστους προμηθευτές και πάντα να ελέγχουμε τις ημερομηνίες λήξης.
  • Να αποθηκεύουμε τα τρόφιμα κρατώντας τα ευαίσθητα τρόφιμα στο ψυγείο και ακολουθώντας τις οδηγίες αποθήκευσης τους.
  • Να εφαρμόζουμε σωστό χειρισμό και προετοιμασία με τακτικό πλύσιμο των χεριών και χρήση καθαρών εργαλείων και επιφανειών.
  • Να μαγειρεύουμε σε σωστές θερμοκρασίες για κρέατα και πουλερικά με σκοπό την εξάλειψη βλαβερών βακτηρίων.
  • Μετά την παρασκευή του γεύματος να κάνουμε προσεκτικό καθαρισμό επιφανειών και σκευών μαγειρικής.

Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, οι αγορές είναι σημαντικό να πραγματοποιούνται σε επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς, διότι αυτές οι επιχειρήσεις διαθέτουν νόμιμες άδειες.

Όταν αγοράζουμε κρέας, αυτό πρέπει να είναι τοποθετημένο μέσα σε ψυγεία ή σε ψυχόμενες προθήκες που τηρούν ορθά τις θερμοκρασίες ψύξης και όχι εκτός ψυγείου, ούτε να είναι εκτεθειμένο σε σκόνη, έντομα, μικρόβια και περιβαλλοντικούς ρύπους.

Πρέπει να δίνουμε προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του προσωπικού και στην καθαριότητα του εξοπλισμού και του χώρου από όπου προμηθευόμαστε τρόφιμα. Επίσης, πρέπει να εξετάζουμε προσεκτικά την επισήμανση των προϊόντων και τις ενδεικτικές πινακίδες πώλησης.

Κρέας και αμνοερίφια

Κατά την προμήθεια αμνοεριφίων, σπλάχνων και κρέατος πρέπει να προσεχθούν τα ακόλουθα κριτήρια:

  • Για όλα τα αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής, η σφραγίδα καταλληλότητας έχει χρώμα τυρκουάζ (λαμπρό κυανούν) και ωοειδές σχήμα.
  • Τα αμνοερίφια εισαγωγής από τρίτες χώρες φέρουν την ωοειδή σφραγίδα καταλληλότητας σε χρώμα καστανό.
  • Κάθε σφάγιο πρέπει υποχρεωτικά να φέρει σφραγίδες και στα δύο ημιμόριά του.
  • Τα σπλάχνα δεν πρέπει να φέρουν οζίδια και κύστεις, ούτε να παρουσιάζουν μεταβολές του χρωματισμού και να μην είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον.
  • Στα κατεψυγμένα, πρέπει να εξετάζεται η ημερομηνία κατάψυξης και λήξης του προϊόντος.

Αυγά

Προσέχουμε τιςπροβλεπόμενες ενδείξεις στη συσκευασία, όπως η ημερομηνία ωοτοκίας, η ημερομηνία συσκευασίας ή ωοσκόπησης, η ημερομηνία λήξης. Για την καλή συντήρηση διατηρήστε τα αυγά σε δροσερό χώρο.

Σοκολατένια αυγά

Για την αγορά σοκολατένιων αυγών που προσφέρονται κυρίως σε παιδιά, ισχύουν οι γενικοί κανόνες υγιεινής κατά τη συντήρηση, την έκθεση και τη διάθεση από σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης τροφίμων.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίδεται από τους γονείς στο περιεχόμενο των σοκολατένιων αυγών, όπως παιχνίδια μικρών διαστάσεων (μπορεί να προκληθεί πνιγμός) και στην υποχρεωτική αναγραφή της σύνθεσης (σοκολάτα γάλακτος, υγείας) και της ημερομηνίας ανάλωσης.

Βαφές αυγών

Όσον αφορά στις βαφές των αυγών, οι χρησιμοποιούμενες διακοσμητικές βαφές είναι οι επιτρεπόμενες. Πρέπει να βάφονται μόνο τα αυγά που έχουν παραμείνει ακέραια κατά τον βρασμό καθώς και να ακολουθούνται οι οδηγίες χρώσης που αναγράφονται στις συσκευασίες.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡA

close menu