Συνταγή: Πώς να φτιάξετε τη δική σας σπιτική λαγάνα για το σαρακοστιανό τραπέζι

www.loulismills.gr/
Η συνταγή από τους Μύλους Λούλη
Η Καθαρά Δεύτερα πλησιάζει και για όσους δεν θέλουν να αγοράσουν αλλά να παρασκευάσουν μόνοι τους την παραδοσιακή λαγάνα για το σαρακοστιανό τραπέζι, η παρακάτω συνταγή από τους Μύλους Λούλη δίνει τη λύση.
ΥΛΙΚΑ
- 2.000 γρ. Αλεύρι Τύπου 55%
- 1.000 γρ. Αλέυρι Τύπου 70% Άσσος μαλακός
- 60 γρ. αλάτι
- 90 γρ. ζάχαρη
- 120 γρ. ταχίνι
- 60 γρ. μαργαρίνη
- 500 γρ. ξινό προζύμι
- 70 γρ. μαγιά
- (1.800 γρ.) – 2.000 γρ. νερό (κόψιμο σε μηχανήματα)
Ξινό προζύμι
- 1.000 γρ. Αλεύρι Εxtra Ζυμωτό
- 100 γρ. ξύδι
- 400 γρ. νερό
- 3 γρ. μαγιά
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί για 2-3 λεπτά. Αποθηκεύουμε για 30 ώρες τουλάχιστον σε δοχείο κλειστό αεροστεγώς ώστε να γίνει η ζύμωση.
Μπουλαμάτσι
Χτυπάμε είτε με σύρμα χειρός είτε στο μίξερ αλεύρι χονδρό κίτρινο με βραστό νερό, μέχρι η ζύμη να γίνει χυλός. Κατόπιν ρίχνουμε παγωμένο νερό μέχρι η ζύμη να έρθει εκεί που θέλουμε. Η πυκνότητα θα πρέπει να είναι παχύρευστη.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί για 2′ στην αργή ταχύτητα και 6-8′ στη γρήγορη ταχύτητα.
- Ξεκουράζουμε τη ζύμη μέχρι να αφρατέψει. Κόβουμε 550 γρ. για μικρή λαγάνα και 920 γρ. για μεγάλη.
- Πλάθουμε ελαφριά και στοφάρουμε μέχρι να αφρατέψει. Πατάμε, ανοίγουμε, περνάμε με μπουλαμάτσι και ρίχνουμε το σουσάμι.
- Στοφάρουμε 10-20′. Τρυπάμε και φουρνίζουμε με ατμούς.
- Επίσης, σε 2.000 γρ. ζύμης λαγάνας μπορούμε να προσθέσουμε:
- 200 γρ. ελιές
- 200 γρ. πιπεριά Φλωρίνης
- 10 γρ. ρίγανη
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις