Συνταγή: Βελούδινη και γευστική σκορδαλιά για την 25η Μαρτίου
Για πολλούς η 25η Μαρτίου συνδέεται με τον μπακαλιάρο με σκορδαλιά
Η 25η Μαρτίου πλησιάζει και ο μπακαλιάρος με την παραδοσιακή σκορδαλιά θα έχουν την τιμητική τους στο τραπέζι.
Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως αυτή η ημέρα για πολλούς σημαίνει…μπακαλιάρο με σκορδαλιά! Η καλύτερη συνταγή σκορδαλιάς από τον Άκη Πετρετζίκη.
Συνταγή για σκορδαλιά
Υλικά
750 γρ. πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε μικρά κομμάτια
1 κ.γ. αλάτι, χοντρό
3 σκ. σκόρδο
175 ml ελαιόλαδο
50 ml ξίδι, από λευκό κρασί
αλάτι
πιπέρι , φρεσκοτριμμένο
1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
3-4 κλ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
Σε μία κατσαρόλα με νερό ρίχνουμε 1 κ.γ. αλάτι χοντρό και φέρνουμε σε βρασμό.
Προσθέτουμε τις πατάτες που έχουμε ξεφλουδίσει και κόψει σε μικρά κομμάτια και βράζουμε για 15-30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμες, όταν τις τρυπάμε με ένα πιρούνι και σπάνε.
Παράλληλα σε ένα μίξερ, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το ξίδι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και χτυπάμε μέχρι να διαλυθεί το σκόρδο.
Μόλις οι πατάτες είναι έτοιμες, τις μεταφέρουμε γρήγορα σε ένα σουρωτήρι και στραγγίζουμε καλά. Αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί η υγρασία τους. Δεν αφήνουμε παραπάνω γιατί δεν θα μπορέσουμε να τις λιώσουμε.
Μεταφέρουμε σε ένα μπολ και πολτοποιούμε τις πατάτες ελαφρά με το εργαλείο που κάνουμε πουρέ αλλά όχι τελείως.
Προσωπικά μου αρέσει η σκορδαλιά να έχει κομματάκια πατάτας.
Προσθέτουμε στις πατάτες το μείγμα με το σκόρδο και ανακατεύουμε να πάει παντού.
Στο σημείο αυτό δοκιμάζουμε και προσαρμόζουμε τη σκορδαλιά στις προτιμήσεις μας.
Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, μαϊντανό και ελαιόλαδο.
Να έχουμε υπόψη μας ότι όσο περνάει η ώρα η μυρωδιά του σκόρδου γίνεται πιο έντονη. Επίσης με το πέρασμα της ώρας η σκορδαλιά μας σφίγγει περισσότερο.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις