Τα 3+1 πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που δεν καταναλώνουν επαρκώς 5 δισ. άνθρωποι παγκοσμίως
Η έρευνα επικεντρώθηκε στη μέτρηση της πρόσληψης ιωδίου, βιταμίνης Ε, ασβεστίου, σιδήρου, ριβοφλαβίνης, φυλλικού οξέος και βιταμίνης C.
Μια πρόσφατη μελέτη, δημοσιευμένη στο The Lancet Global Health, αποκαλύπτει ότι πάνω από τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού δεν καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες από τέσσερις βασικές βιταμίνες και μέταλλα.
Σημειώνεται μάλιστα ότι οι ελλείψεις αυτές δεν παρατηρούνται μόνο σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, αλλά σε πληθυσμούς σε όλα τα μέρη του κόσμο.
Στη μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε από ομάδα ειδικών του Harvard T.H. Chan School of Public Health και του University of California-Santa Barbara, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 185 χώρες, καλύπτοντας το 99,3% του παγκόσμιου πληθυσμού. Η έρευνα επικεντρώθηκε στη μέτρηση της πρόσληψης ιωδίου, βιταμίνης Ε, ασβεστίου, σιδήρου, ριβοφλαβίνης, φυλλικού οξέος και βιταμίνης C.
Με βάση τα αποτελέσματα περισσότεροι από 5 δισ. άνθρωποι δεν καταναλώνουν αρκετό ιώδιο, βιταμίνη Ε ή ασβέστιο. Σχεδόν 5 δισεκατομμύρια έχουν ανεπαρκή πρόσληψη σιδήρου, ενώ πάνω από 4 δισεκατομμύρια άτομα λείπουν από ριβοφλαβίνη, φυλλικό οξύ και βιταμίνη C. Αυτές οι ελλείψεις επηρεάζουν σημαντικά ποσοστά του πληθυσμού: 68% για το ιώδιο, 67% για τη βιταμίνη Ε και 66% για το ασβέστιο, με την ανεπάρκεια σιδήρου να αγγίζει το 65% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Ως προς τις συνέπειες, η ανεπάρκεια ιωδίου μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του θυρεοειδούς και την ανάπτυξη του εγκεφάλου, ιδιαίτερα σε έμβρυα και μικρά παιδιά. Η βιταμίνη Ε, που λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό, προστατεύει τα κύτταρα από βλάβες. Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για υγιή οστά και δόντια, ενώ ο σίδηρος είναι βασικός για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης, της πρωτεΐνης που μεταφέρει το οξυγόνο στο σώμα.
Οι γυναίκες παρουσιάζουν συχνότερα ελλείψεις σε ιώδιο, βιταμίνη B12, σίδηρο και σελήνιο, ενώ οι άνδρες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα ανεπάρκειας σε μαγνήσιο, βιταμίνη B6, ψευδάργυρο, βιταμίνη C, βιταμίνη A, θειαμίνη και νιασίνη.
Οι προτεινόμενες λύσεις περιλαμβάνουν την εμπλουτισμένη τροφή με απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία, την προώθηση ποικιλίας στη διατροφή και τη χρήση συμπληρωμάτων. Ωστόσο, οι στρατηγικές πρέπει να προσαρμοστούν στις ειδικές ανάγκες και τις πολιτισμικές συνθήκες των διαφορετικών περιοχών.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις