Τα ελληνικά φρούτα που γίνονται ανάρπαστα στο εξωτερικό
Τι δείχνουν τα στοιχεία τω εξαγωγών
Ρεκόρ στις εξαγωγές κατέγραψαν φέτος το ελληνικό ακτινίδιο και η φράουλα.
Σε ό,τι αφορά τα ακτινίδια, οι εξαγωγές σε αξία έφτασαν τον Ιούνιο σε επίπεδα ρεκόρ και συγκεκριμένα στα 305,5 εκατ. ευρώ. Η δυναμική του ελληνικού ακτινιδίου, που αποτελεί το πρώτο εξαγώγιμο προϊόν, ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο καθώς τον Νοέμβριο του 2023 «άνοιξε» ακόμη μία αγορά, αυτή της Βραζιλίας, ισορροπώντας τις απώλειες που είχαμε από την Ινδία. Κύριοι προορισμοί για το ελληνικό ακτινίδιο είναι Ισπανία και Ιταλία, ακολουθούν με ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια ΗΠΑ και Καναδάς αλλά και η Κίνα.
Στις φράουλες, οι ελληνικές εξαγωγές ανήλθαν στα 158 εκατ. ευρώ σε αξία, με τις τιμές αυξημένες φέτος περί το 30%, ενώ σε όγκο ξεπέρασαν τους 78.000 τόνους. Σύμφωνα με τον ειδικό σύμβουλο του Συνδέσμου Incofruit Hellas, κ. Γιώργο Πολυχρονάκη, από το 2014 και το εμπάργκο της Ρωσίας στην εισαγωγή ευρωπαϊκών φρούτων και λαχανικών, η οποία έως τότε απορροφούσε το 60% της ελληνικής φράουλας, η χώρα μας πέτυχε σταδιακά σχεδόν τον διπλασιασμό των εξαγωγών της, καθώς οι Έλληνες παραγωγοί προσαρμόστηκαν, στο μεταξύ, στα χαρακτηριστικά της φράουλας που ζητούσαν οι Κεντροευρωπαίοι τα οποία διέφεραν από εκείνα των Ρώσων.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις