Τα ξεχωριστά κρασιά του κρητικού αμπελώνα
Η Κρήτη διαθέτει οινική παράδοση 4.000 χρόνων
Η Κρήτη αποτελεί μία από τις περιοχές της χώρας που μπορεί να σας προσφέρει από τις πιο δυνατές οινικές εμπειρίες και συγκινήσεις.
Το κρασί αποτελεί μέρος της καθημερινότητας και της κουλτούρας των Κρητικών, συνοδεύει πάντα ένα γεύμα ή ένα δείπνο και αποτελεί στοιχείο συντροφικότητας. Παράλληλα οι δυνατότητες για οινοτουρισμό και παράλληλα αγροτουρισμό είναι πολλές, καθώς θα συναντήσετε τον αρχαιότερο και διαχρονικά συνεχή και παραγωγικό αμπελώνα της Ευρώπης αλλά και πολλά επισκέψιμα οινοποιεία κυρίως στα Χανιά και το Ηράκλειο.
Η Κρήτη διαθέτει οινική παράδοση 4.000 χρόνων. Το βεβαιώνουν οι ανακαλύψεις στην περιοχή Κάτω Ζάκρο όπου βρέθηκε το αρχαιότερο καλλιεργούμενο αμπέλι ενώ στις Αρχάνες, το αρχαιότερο πατητήρι, ηλικίας πάνω των 3.500 έτη. Οι ευνοϊκές εδαφοκλιματικές συνθήκες δίνουν τις εξαιρετικές ποικιλίες σταφυλιών, από τις οποίες προέρχονται τα υπέροχα κρασιά που συνοδεύουν και αναδεικνύουν τις γεύσεις μιας από τις πιο πλούσιες και υγιεινές κουζίνες του κόσμου. Η Νέα Γενιά των Κρητικών Κρασιών σε συνδυασμό με την πλέον ολοκληρωμένη και καταξιωμένη τοπική κουζίνα, την Κρητική, θα δώσουν στο ταξίδι σας μια απολαυστική οινο-γαστρονομική διάσταση.
Το καλό κρασί λένε ότι ξεκινάει από το αμπέλι. Στην Κρήτη, θα το συναντήσετε στο βόρειο κυρίως τμήμα του νησιού, σε αγαστή συνύπαρξη με τα λιόφυτα και τους ελαιώνες, προφυλαγμένο από τους θερμούς ανέμους του Λιβυκού πελάγους. Δροσίζεται από την αύρα του Αιγαίου και του Κρητικού πελάγους, που αποτελεί ιδανικό σύμμαχο για την παραγωγή των εξαιρετικών Κρητικών κρασιών. Εδώ καλλιεργήθηκε η άμπελος και ωρίμασε ο οίνος, εδώ το κρασί έγινε ένα σώμα με τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα, την καθημερινότητα, τη γαστρονομία και τη φιλοξενία… Με οδηγό το άρωμα του κρασιού, απολαύστε αξέχαστες διαδρομές στους κατάφυτους αμπελώνες∙ δοκιμάστε κλασικές ή νέες «ετικέτες» στα γεμάτα κελάρια των φροντισμένων τοπικών οινοποιείων και αφεθείτε στη γλυκιά ευφορία του μαγικού κόσμου του κρασιού.
Οι ποικιλίες
Η Κρήτη αποτελεί μια οινική κιβωτό που κρύβει εξαιρετικές αυτόχθονες ποικιλίες αλλά και πολύ καλά προσαρμοσμένες διεθνείς ποικιλίες, με μεγάλη δυναμική. Από τις τοπικές ποικιλίες που θα γευτείτε είναι η Βηλάνα, με πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατηγορία των λευκών, το Βιδιανό, το Δαφνί, το Θραψαθήρι, η Μαλβαζία ντι Κάντια (Μαλβαζίας του Χάνδακα), το Μοσχάτο Σπίνας, το Πλυτό ενώ στην κατηγορία των ερυθρών, τη σκυτάλη παίρνουν το Κοτσιφάλι, το Μανδηλάρι, το Λιάτικο, η Τσαρδάνα και το ιστορικό Ρωμέικο. Οι Κρητικές ποικιλίες παρελαύνουν στην ευρεία ποικιλία των οίνων ΠΓΕ Κρήτη, είτε μόνες, είτε σε συνδυασμό με ξένες ποικιλίες (κυρίως γαλλικές).
Στα οινοποιεία της περιοχής και ανάμεσα στις μεθυστικές μυρωδιές που αναβλύζουν από τα δρύινα βαρέλια, γευθείτε γουλιά-γουλιά τα ντόπια διαμάντια της κρητικής αμπελουργίας. Οι Κρήτες οινοπαραγωγοί δεν αρκέστηκαν μόνο στην παράδοση αλλά συμπλήρωσαν τη γνώση τους με τις νέες εξελίξεις και τις προτιμήσεις των καταναλωτών. Ειδικοί οινολόγοι δοκιμάζουν ποικιλίες, πειραματίζονται, αναδεικνύουν αρώματα και γεύσεις και σας προσφέρουν εκλεκτά κρασιά, κρασιά που θα ικανοποιήσουν όλα τα γούστα και όλες τις απαιτήσεις.
. Οι Γεωγραφικές ενδείξεις Οίνων στην Κρήτη είναι:
- ΠΟΠ (ΟΠΑΠ) Σητεία & Malvasia Σητείας – Λασίθι
- ΠΟΠ (ΟΠΑΠ) Πεζά – Ηράκλειο
- ΠΟΠ (ΟΠΑΠ) Αρχάνες – Ηράκλειο
- ΠΟΠ (ΟΠΑΠ) Δαφνές – Ηράκλειο
- ΠΟΠ Χάνδακας-Candia & Malvasia Χάνδακας-Candia Ηράκλειο
Με πληροφορίες από visitgreece.gr
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις