Γιατί τα ποτήρια του κρασιού είναι πάντα κολωνάτα και τα κόκκινα σερβίρονται σε μεγαλύτερο

Κάθε είδος κρασιού χρειάζεται το κατάλληλο ποτήρι για να αναδειχθεί. Σε κάθε περίπτωση όμως τα ποτήρια του κρασιού θα πρέπει να είναι όσο το δυνατό πιο λεπτά ενώ το σχήμα του κάλυκα που υποδέχεται  το κρασί να είναι σε σχήμα U και να κλείνει προς τα επάνω. Βασικός στόχος είναι να εξυπηρετούν την εξαγωγή των αρωμάτων ενός κρασιού. Σημαντικό επίσης είναι να έχουν τη δυνατότητα περιδίνησης του περιεχομένου καθώς και να διατηρούν τη θερμοκρασία του.

Πάντοτε κολωνάτα, από το γυαλί, κρύσταλλο ή ημικρύσταλλο. Το «πόδι» του ποτηριού είναι η λαβή του καθώς εάν κρατάτε το ποτήρι από τον κάλυκα,  θα «χαλάσετε» τη θερμοκρασία του κρασιού. Ο κάλυκας, φαρδύς ή στενός ανάλογα με το είδος κρασιού που περιέχει πρέπει να κλείνει ελαφρώς προς τα επάνω, ώστε  να συγκεντρώνονται τα αρώματα.

Η ποσότητα του κρασιού που μπαίνει στο ποτήρι δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από ένα τρίτο της χωρητικότητάς του, δηλαδή μεταξύ 300 και 340 ml.  Κι αυτό γιατί ο κενός χώρος του ποτηριού επιτρέπει την άνετη περιστροφή του κρασιού και συγκεντρώνει τα συστατικά του αρώματος.

Διαφορετικά ποτήρια ανά είδος κρασιού

Για το λευκό κρασί τα ποτήρια είναι μικρότερα σε σχέση με αυτά που προορίζονται για το κόκκινο, λόγω των πιο ήπιων αρωμάτων τους. Αντίθετα ποτήρια των κόκκινων κρασιών καθώς πρέπει να έρχονται σε μεγαλύτερη επαφή με τον αέρα για να αναδεικνύονται τα πλούσια αρώματά τους, να μετριάζεται η ένταση και οι τανίνες τους.

Από την άλλη πλευρά οι αφρώδεις οίνοι σερβίρονται σε ψηλόλιγνα ποτήρια για την προστασία των φυσαλίδων.  Τα ενισχυμένα και τα γλυκά κρασιά, τέλος σερβίρονται σε μισές μερίδες (περίπου 90ml).

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις