Οι ξεχωριστές τοπικές σπεσιαλιτέ, από τη Θράκη και τη Μακεδονία έως την Ήπειρο και την Πελοπόννησο

Σε ένα «οδοιπορικό» γεύσης στις διάφορες γωνιές της Ελλάδας κατά τη διάρκεια του χειμώνα μπορείτε να ανακαλύψετε ξεχωριστές συνταγές, ντόπιες σπεσιαλιτέ και απολαυστικά τοπικά εδέσματα.

Ξεκινώντας από την ακριτική Θράκη, η τοπική γαστρονομία αποτελεί μείγμα γεύσεων και αρωμάτων με προέλευση από τη Μικρά Ασία και τα Βαλκάνια. Δοκιμάστε ρεβίθια με κολοκύθα και μπαχαρικά, αρνάκι με ντόπιες χυλοπίτες (γιουφκάδες), αλμυρές πίτες όπως παστουρμαδόπιτα ή πρασοκρεατόπιτα. Μια άλλη λιχουδιά που αξίζει να δοκιμάσετε είναι ο καβουρμάς, αλλαντικό με προέλευση από τον Πόντο.

Το κρέας (μοσχαρίσιο, βουβαλίσιο, πρόβειο ή κατσικίσιο) σιγοψήνεται με μπαχαρικά (κανέλα, γαρύφαλλο, μπαχάρι και μοσχοκάρυδο) σε λίπος και διατηρείται σε αυτό. Ενδιαφέροντα πιάτα είναι οι τζιγεροσαρμάδες (αρνίσια εντόσθια με μυρωδικά και μπαχαρικά), χοιρινό ή κοτόπουλο με λάχανο τουρσί, κοτόπουλο με κουσκούς, λαχανοντολμάδες, λουκάνικα και όσπρια λαδερά ή σούπα. Άλλες διάσημες τοπικές σπεσιαλιτέ είναι η κωλμπουρέκ (τυλιχτή πίτα), η κιουλ (σούπα με κοτόπουλο και χυλό από αλεύρι).

Συνεχίζοντας στις περιοχές της Μακεδονίας, πολλές παρασκευές πιάτων γίνονται με βάση το χοιρινό κρέας που συχνά «παντρεύεται» με φρούτα και λαχανικά: χοιρινό με λάχανο, κυδώνια, κορόμηλα, κάστανα, σέλινο…είναι μερικά από τα πιο αγαπημένα χειμωνιάτικα φαγητά. Το ψαρονέφρι παστώνεται για να γίνει καβουρμάς, τα πράσα αλέθονται με μπαχαρικά και κρέας για πικάντικα λουκάνικα. Εκλεκτή σπεσιαλιτέ είναι τα σαρμαδάκια με λαχανόφυλλα και μοσχαρίσιο κιμά. Από την κατηγορία των κρεατικών ξεχωρίζουν ακόμα τα σουτζουκάκια με πιλάφι, το ψητό αρνί με γιαούρτι, οι κεφτέδες με μάκαλο (πικάντικο κουρκούτι) και, φυσικά, ο πατσάς με μπόλικο σκορδοστούμπι, σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης. Το ντόπιο τραπέζι συμπληρώνεται απαραιτήτως από μία, τουλάχιστον, πίτα: Πιπεριές, μανιτάρια, πράσα, ποικίλα χορταρικά, τυρί φέτα τυλίγονται σε χειροποίητα φύλλα, που σαν πλεξούδα τοποθετούνται κυκλικά στο ταψί για να κάνουν τις φημισμένες στριφτές μακεδονίτικες πίτες.

Από την πλευρά της, η παραδοσιακή κουζίνα της Ηπείρου σας καλεί να δοκιμάσετε ιδιαίτερες ντόπιες συνταγές με βατραχοπόδαρα, καπνιστή πέστροφα ή καπνιστό χέλι. Στα Ζαγοροχώρια θα γευτείτε λαχταριστές ζαγορίσιες πίτες, όπως η φημισμένη κασιάτα ενώ το Μέτσοβο θα σας προσφέρει λουκάνικο, κοντοσούβλι, εξαιρετικό κυνήγι, κρασάτο μοσχαράκι με χειροποίητα ζυμαρικά και καπνιστό τυρί μετσοβόνε. Σε όποιο μέρος της Ηπείρου και αν βρεθείτε δεν νοείται τραπέζι που να μην περιλαμβάνει μία πίτα τουλάχιστον. Καθημερινές ή γιορτινές, απλές και πολύπλοκες, αλμυρές, γλυκές με φύλλο ή χωρίς φύλλο, γεμισμένες με κάθε λογής υλικά αποτελούν συνώνυμο της γαστρονομικής ταυτότητας της περιοχής.

Στην κεντρική Ελλάδα (Θεσσαλία και Στερεά), οι σούβλες, φορτωμένες με κάθε λογής κρεατικά, έχουν την τιμητική τους. Το χοιρινό γίνεται πικάντικη τηγανιά ή συνοδεύει τους γίγαντες που σιγοψήνονται στον φούρνο μέχρι να μελώσουν. Ο χειροποίητος ξινός τραχανάς με λίγο γάλα και τριμμένη φέτα στο τέλος κάνει μια σουπίτσα βάλσαμο για τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Πιο ιδιαίτερα πιάτα είναι το αγριογούρουνο κοκκινιστό, ή με κυδώνια, μήλα και μέλι, καθώς και ο λαγός στιφάδο με μικρά κρεμμυδάκια (κοκκάρι) που μοσχοβολά μπαχάρι και κανέλα. Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει στο φημισμένο πηλιορείτικο σπετζοφάι που γίνεται στο τηγάνι με ντόπια αρωματικά λουκάνικα και πολύχρωμες πιπεριές.

Κατηφορίζοντας στην Πελοπόννησο, πρωταγωνιστεί η γουρνοπούλα (γουρουνόπουλο) που ψήνεται ολόκληρη ή μισή επί ώρες στον φούρνο μέχρι να καραμελώσει η πέτσα και να γίνει τραγανή. Η περιοχή της Μάνης φημίζεται για τα παστά κρέατα, όπως σύγκλινο (χοιρινό παστό, που καπνίζεται και ύστερα βράζεται με πορτοκάλι) ή παστό κρέας με αυγά τηγανητά. Άλλα αγαπημένα πιάτα είναι ο κόκορας με χυλοπίτες, οι γκόγκες (φρέσκο ζυμαρικό) πασπαλισμένες με μυζήθρα και «λουσμένες» με βούτυρο, ο καγιανάς (αυγά τηγανητά με ντομάτα και τυρί), η τραχανόπιτα και τα τσιγαρολάχανα (αρωματικά χόρτα του βουνού τσιγαρισμένα με κρεμμύδι, πελτέ, λάδι, αλάτι και πιπέρι).

Με πληροφορίες από visitgreece.gr

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις