Τα προϊόντα – πρωταγωνιστές της παραδοσιακής κουζίνας της Τήνου
Τι να δοκιμάσετε όσοι επισκεφθείτε το νησί
Την τιμητική της έχει τον Δεκαπενταύγουστου η Τήνος με το νησί να γεμίζει από επισκέπτες.
Πέρα από θρησκευτικό προορισμό η Τήνος ξεχωρίζει και για τη γαστρονομία της. Βασισμένη κυρίως στη γεωργοκτηνοτροφία και δευτερευόντως στην αλιεία, η τηνιακή γαστρονομία έχει συνδεθεί έντονα στο πέρασμα του χρόνου και με μια σειρά τοπικών προιόντων και συνταγών. Οι κάτοικοι και οι παραγωγοί ανέκαθεν, καλλιεργούν όσπρια και κηπευτικά, αμπέλια και παράγουν κρασί αλλά και ρακί, τυροκομεία, εκτρέφουν χοίρους και περιστέρια και κυνηγούν.
Στο νησί παράγεται κριθάρι, βρώμη και λίγο σιτάρι ενώ καλλιεργούνται ελιές, συκιές, που μαζεύονται τον Αύγουστο και απλώνονται για να τα ξεράνει ο ήλιος, λεμονιές και πορτοκαλιές καθώς και η γνωστή αγκινάρα και η κάπαρη μεταξύ άλλων. Ως προς την κτηνοτροφία, εκτρέφονται πρόβατα, αγελάδες και χοίροι, πουλερικά και περιστέρια, ενώ παράγονται, μεταξύ άλλων, ονομαστά τυριά. Τα τυροκομεία του νησιού συνετέλεσαν στο να οργανωθεί μαζική παραγωγή των γαλακτοκομικών προϊόντων, διατηρώντας όμως την αγνότητα και τα υψηλά ποιοτικά πρότυπα.
Τα πιο διάσημα τυριά που θα δοκιμάσετε στο νησί είναι η γραβιέρα, το τηνιακό τυράκι (βολάκι ή σκλαβότυρο), το πιο χαρακτηριστικό τυρί της Τήνου, που θα το βρείτε ξερό ή φρέσκο, σε σφαιρικό σχήμα. Ξακουστή και ΠΟΠ είναι και η κοπανιστή της Τήνου, που είναι μαλακό τυρί με πιπεράτη γεύση, δεν έχει υποστεί θερμική επεξεργασία και πήζει με φυσική πυτιά (μαγιά), το καρίκι και το μαλαθούνι. Εάν πάλι προτιμάτε ένα τυρί ανάλατο, το πέτρωμα, θα σας ενθουσιάσει. Χρησιμοποιείται στις παραδοσιακές πασχαλινές τυρόπιτες (γλυκές), τα λεγόμενα λυχναράκια (τυρόπιτες ή τσιμπητές). Σε πολλά ζαχαροπλαστεία του νησιού, θα τα βρείτε όλο το έτος.
Διάσημοι πρωταγωνιστές στο τηνιακό γαστρονομικό ρεπερτόριο αποτελούν και τα διαφορετικά αλλαντικά. Ξακουστή είναι η λούζα και το σύγλινο ή σίσερα, οι πηχτές, το λουκάνικο (σαλσίσι) και τα παστά.
Στην Τήνο παράγεται επίσης μέλι εκλεκτής ποιότητας με τον παραδοσιακό τρόπο, παρότι δεν υπάρχει συστηματική μελισσοκομία.
Τα αμυγδαλωτά είναι από τα πιο χαρακτηριστικά γλυκά του νησιού, και σερβίρονται συχνά σε γάμους και βαπτίσεις, ενώ τα φοινίκια είναι επίσης χριστουγεννιάτικο γλυκό με ντόπιο θυμαρίσιο μέλι.
Ο Τηνιακός αμπελώνας τέλος παράγει εξαιρετικές ντόπιες ποικιλίεςλευκών κρασιών όπως το Ασκαθάρι και Ασπροποταμίσιο ( ή Άσπρο Ποταμίσι), Κουμάρι, Μαύρο Ποταμίσι και το Ροζακί. Ενώ εάν αγαπάτε την μπίρα, το νησί βγάζει τη δική του μπίρα, με διεθνή αναγνώριση και βραβεία ιδανική για να συνοδεύσει τους αιγαιοπελαγήτικους μεζέδες.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις