Για μειώνεται το εξαγωγικό εμπόριο το 2024. Ποια προϊόντα έχουν γίνει ανάρπαστα σε όλον τον κόσμο.  Αποκαλυπτικά είναι τα ευρήματα της έρευνας του ΚΕΠΕ

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκονται οι ελληνικές εξαγωγές, με τα τρόφιμα να αποτελούν τον μοναδικό κλάδο που συνεχίζει να σημειώνει ισχυρές εξαγωγικές επιδόσεις. Η αγωνία πλέον το εξαγωγικών επιχειρήσεων εστιάζεται στους επόμενους μήνες, καθώς οι γεωπολιτικές εξελίξεις παραμένουν αρνητικές.

Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας 

Σύμφωνα με ανάλυση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ) οι ελληνικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 11% στο τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου ήτοι κατά 1,53 δισ. ευρώ φτάνοντας στα 12,33 δισ. ευρώ από 13,85 δισ. ευρώ, το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.

Αντίστοιχα οι εισαγωγές το πρώτο τρίμηνο υποχώρησαν κατά 4,2%, ήτοι 884,5 εκατ. ευρώ με τη συνολική τους αξία να διαμορφώνεται στα 20,30 δισ. ευρώ έναντι 21,19 δισ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Εξαιρουμένων όμως των πετρελαιοειδών, οι εισαγωγές παρέμειναν στάσιμες και άγγιξαν τα 15,12 δισ. ευρώ από 15,17 δισ. ευρώ, δηλαδή μειώθηκαν μόλις κατά 55,9 εκατ. ευρώ ή κατά 0,4%. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, το εμπορικό έλλειμμα στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου του 2024 αυξήθηκε κατά 640,8 εκατ. ευρώ ή κατά 8,7%, στα 7,97 δισ. ευρώ από 7,33 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Aπό τους 10 κυριότερους εξαγωγικούς κλάδους, μόνο οι δύο σημείωσαν αύξηση των εξαγωγών

Σύμφωνα  πάντα με τα διαθέσιμα στοιχεία από τους 10 κυριότερους εξαγωγικούς κλάδους, μόνο οι δύο σημείωσαν αύξηση των εξαγωγών το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς. Ειδικότερα, αύξηση 5% καταγράφουν οι εξαγωγές στα τρόφιμα, και 5,2% στα ποτά και τον καπνό. Σημειώνεται ότι μεγάλη μείωση της τάξης του 51,1% σημειώνεται στις εξαγωγές λαδιών, 14,3% στα βιομηχανικά προϊόντα, 12,7% στις πρώτες ύλες,  11,5% στα μηχανήματα και 10,6% στα χημικά.

Η πτώση των εξαγωγών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην μείωση των παραγγελιών που κάνουν παραδοσιακοί πελάτες των ελληνικών προϊόντων, όπως είναι οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Μάρτιο του 2024, παρατηρείται σημαντική πτώση της τάξης του 19,3% των αποστολών προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενώ προς τις Τρίτες Χώρες ήταν μόλις κατά 0,7%.

Ιστορικό ρεκόρ στα τρόφιμα

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) οι εξαγωγές αγροτοδιατροφικών προϊόντων σημείωσαν άνοδο 9,5%, και ανήλθαν στο ιστορικό υψηλό των 10,39 δισ. ευρώ.

Οι αντίστοιχες εισαγωγές αυξήθηκαν κατά μόλις 1,8%, φθάνοντας επίσης στο ιστορικό υψηλό των 10,39 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα την επιστροφή στο πλεονασματικό ισοζύγιο της τάξεως των 460 εκατ. ευρώ. Έτσι το 2023 είναι η τρίτη χρονιά τα τελευταία 4 χρόνια που το εξωτερικό εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων παρουσιάζει πλεόνασμα. Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας για το 2022, η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση στις κατά κεφαλήν εξαγωγές μεταξύ ευρωπαϊκών κρατών με παρόμοιο ή και μικρότερο πληθυσμό από εμάς όπως για παράδειγμα η Πορτογαλία, η Σουηδία, η Τσεχία, το Ισραήλ, η Αυστρία, η Ελβετία, και η Ουγγαρία. Επίσης, χώρες που πέρασαν παρόμοια οικονομική κρίση με την Ελλάδα, όπως η Πορτογαλία έχουν αυξήσει τις εξαγωγές τους σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι το έχει πράξει η ελληνική οικονομία. Όπως αναφέρει η ανάλυση του ΚΕΠΕ, πολύ θετική εξέλιξη για τον πρωτογενή τομέα και τη βιομηχανία τροφίμων είναι το γεγονός ότι σε μία χρονιά κατά την οποία τα υπόλοιπα προϊόντα σημείωσαν έστω και ελαφρά μείωση των εξαγωγών, τα αγροδιατροφικά συνεχίζουν την αυξητική δυναμική στις εξαγωγές, και μάλιστα καθίστανται πάλι πλεονασματικά. Υπενθυμίζεται ότι σε προηγούμενη έρευνα του ΚΕΠΕ το 2022, είχε αναδειχθεί το γεγονός ότι για πρώτη φορά το αγροδιατροφικό εμπορικό ισοζύγιο κατέστη πλεονασματικό μετά από 36 χρόνια.

Ποια προϊόντα πρωταγωνιστούν

Η κυριαρχία της ομάδας των οπωροκηπευτικών είναι εμφανής, με αυξανόμενο πλεόνασμα το οποίο το 2023 φθάνει τα 2 δισ. ευρώ. Τα έλαια, κυρίως το ελαιόλαδο, ακολουθούν με σχεδόν διπλασιασμό του πλεονάσματος το 2023 σε σχέση με το 2022, το οποίο όμως οφείλεται κυρίως στον συγκυριακό παράγοντα της μεγάλης αύξησης της τιμής του ελαιολάδου λόγω χαμηλής παγκόσμιας παραγωγής. Ο καπνός, το βαμβάκι, τα αλιεύματα και τα γαλακτοκομικά συμπληρώνουν τη ομάδα προϊόντων τα οποία προσφέρουν πλεόνασμα στο εξωτερικό εμπόριο. Στα θετικά, σύμφωνα πάντα με το ΚΕΠΕ αξίζει να τονιστεί η συνεχόμενη και δυναμική αύξηση των εξαγωγών γαλακτοκομικών προϊόντων τα οποία, παραδοσιακά ελλειμματικά προϊόντα, κατέστησαν πλεονασματικά.

Εστιάζοντας στα προϊόντα με ελλειμματικό ισοζύγιο, είναι εμφανές ότι αυτά, εκτός του ότι είναι περισσότερα σε αριθμό κατηγοριών, σημειώνουν, στην πλειονότητά τους και σταθερή αύξηση του ελλείμματος. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελούν τα κρέατα τα οποία σημείωσαν νέα αύξηση στην αξία εισαγωγών τους κατά 11% με το έλλειμμα να αυξάνεται κατά 15% και τα διαμορφώνεται στο 1,53 δισ. ευρώ το 2023.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις