Η συνολική χρηματοδότηση φθάνει τα 2,2 δισ. ευρώ με επιδότηση επιτοκίου και εγγύηση του Δημοσίου

Πρόσβαση σε δάνεια ύψους 2.2 δισ. ευρώ έχουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέσα από τον νέο Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ) με ευνοϊκούς όρους καθώς για πρώτη φορά παρέχεται ο συνδυασμός της εγγύησης του δανείου από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ) με την επιδότηση του επιτοκίου. Το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, αποτελείται από δύο επιμέρους Ταμεία, το Ταμείο Εγγυοδοσίας και το Ταμείο Δανείων.

Το Ταμείο Εγγυοδοσίας, παρέχει προστασία πιστωτικού κινδύνου με τη μορφή εγγύησης για το σύνολο των επιλέξιμων επιχειρήσεων. Προσφέρει εγγύηση από 70% έως 80% σε επενδυτικά δάνεια ύψους 10.000 ευρώ έως 10 εκατ. ευρώ, σε δάνεια κεφαλαίου κίνησης και δάνεια ανακυκλούμενης πίστωσης από 10.000 ευρώ έως 500.000 ευρώ. Επίσης, προσφέρει επιδότηση επιτοκίου δύο ποσοστιαίων μονάδων για  δυο έτη, σε επιχειρήσεις της Αττικής και του Νοτίου Αιγαίου, και τριών ποσοστιαίων μονάδων σε επιχειρήσεις των υπολοίπων Περιφερειών της χώρας.  Για δάνεια έως 50.000 ευρώ δεν θα απαιτούνται εμπράγματες εξασφαλίσεις.

Το Ταμείο Δανείων, προσφέρει δάνεια, με το 40% του ποσού άτοκο, και επιδότηση επιτοκίου 3% στο υπόλοιπο μέρος (60%) για 2 έτη. Συνολικά, τα δάνεια που παρέχονται μέσω του Ταμείου Δανείων του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ,  έχουν μειωμένο επιτόκιο έως και κατά 70% για τα 2 πρώτα χρόνια. H διάρκεια των δανείων για τα επενδυτικά είναι 2 έως 12 έτη, με περίοδο χάριτος έως 24 μήνες. Και για το κεφάλαιο κίνησης από 2 έως 5 έτη, με περίοδο χάριτος έως 12 μήνες, κατά την οποία η επιχείρηση δεν αποπληρώνει κεφάλαιο αλλά μόνο τόκους.

Σύμφωνα με τα όσα επισημαίνει ο Αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης «η έναρξη λειτουργίας του νέου Ταμείου Επιχειρηματικότητας, αποτελεί ακόμα μια έμπρακτη απόδειξη της στρατηγικής σημασίας που αποδίδει η Κυβέρνηση στη στήριξη της επιχειρηματικότητας, και δη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Γιώργος Ζαββός, υπογραμμίζει τη δέσμευση της τράπεζας να καλύψει το επενδυτικό κενό της αγοράς μέσω της αξιοποίησης εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων, και της δημιουργίας στοχευμένων χρηματοδοτικών εργαλείων σε συνεργασία με εμπορικές τράπεζες.

  • Ποια είναι τα ανώτατα ποσά των δανείων στα οποία έχουν πρόσβαση οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις;

Από το Ταμείο Εγγυοδοσίας μπορούν να φτάσουν τα 10 εκατ. ευρώ για επενδυτικά δάνεια και 500.000 ευρώ για δάνεια κεφαλαίου κίνησης.

Από το Ταμείο Δανείων, η χρηματοδότηση μπορεί να φτάσει στα 8 εκατ. ευρώ για επενδυτικά δάνεια και 500.000 ευρώ για δάνεια Κεφαλαίου κίνησης.

  • Ποια είναι η διάρκεια δανείου;

Για το Ταμείο Εγγυοδοσίας η διάρκεια των δανείων είναι έως 12 έτη για επενδυτικά δάνεια των ΜμΕ και έως 10 έτη για τα επενδυτικά δάνεια των νεοσύστατων επιχειρήσεων και έως 5 έτη για το σύνολο των δανείων κεφαλαίου κίνησης, με περίοδος χάριτος έως 2 έτη

Για το Ταμείο Δανείων  η διάρκεια των δανείων είναι έως 12 έτη για επενδυτικά δάνεια και έως 5 έτη για τα δάνεια κεφαλαίου κίνησης.

  • Ποια είναι η επιδότηση επιτοκίου;

Η επιδότηση επιτοκίου αφορά τόσο το Ταμείο Εγγυοδοσίας όσο και το Ταμείο Δανείων.  Στο Ταμείο Εγγυοδοσίας επιδοτείται για 2 έτη το 2%  ή 3% ανάλογα με την περιφέρεια που βρίσκεται η επιχείρηση, από το επιτόκιο που χρεώνει η Τράπεζα  στο σύνολο του δανείου.

Στο Ταμείο Δανείων επιδοτείται για 2 έτη το 3%  από το επιτόκιο που χρεώνει η Τράπεζα στο μέρος που χρηματοδοτεί δηλαδή στο 60% και για οποιαδήποτε περιφέρεια της χώρας. Και στα 2 Ταμεία υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούνται προκειμένου να είναι επιλέξιμη η επιχείρηση στην επιδότηση επιτοκίου, όπως είδος δανείου, μέγεθος επιχείρησης, η συμμετοχή της σε παλαιότερα προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και άλλα ενώ είναι αναγκαίο για τη διατήρηση της επιδότησης να μην υπάρχουν καθυστερήσεις μεγαλύτερες των  90 ημερών στην αποπληρωμή του δανείου.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η επιδότηση είναι μικρότερη στα εγγυημένα δάνεια για τις περιφέρειες της Αττικής και του Νοτίου Αιγαίου καθώς είναι ανεπτυγμένες περιοχές βάσει του χάρτη των περιφερειακών ενισχύσεων.

  • Το Ταμείο Εγγυοδοσίας, διαχωρίζεται σε δύο υποταμεία; Και ποιους αφορά;

Το Ταμείο Εγγυοδοσίας διακρίνεται σε δύο υποταμεία  ανάλογα με τα χαρακτηριστικά των επιλέξιμων επιχειρήσεων:

Α) Υποταμείο «Γενική Επιχειρηματικότητα»: Το υποταμείο παρέχει επενδυτικά δάνεια, δάνεια κεφαλαίου κίνησης ειδικού σκοπού στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με εγγύηση σε ποσοστό 70% κάθε δανείου και συνολικά, μέχρι το 20% των καταπτώσεων εγγύησης του χαρτοφυλακίου των δανείων. Ταυτόχρονα παρέχεται μερική επιδότηση του επιτοκίου, ύψους 2% για τις επιχειρήσεις της Αττικής και του Νοτίου Αιγαίου και 3% για τις επιχειρήσεις των άλλων περιφερειών, για τα πρώτα δυο έτη σε όλα τα επενδυτικά δάνεια αλλά και σε δάνεια κεφαλαίου κίνησης σε επιχειρήσεις που λαμβάνουν πρώτη φορά δάνειο από Πρόγραμμα της ΕΑΤ.

Β) Υποταμείο «Επιχειρηματικότητα Νεοσύστατων Επιχειρήσεων»: Το υποταμείο παρέχει επενδυτικά δάνεια και δάνεια κεφαλαίου κίνησης ειδικού σκοπού στις Πολύ Μικρές και Μικρές επιχειρήσεις οι οποίες λειτουργούν λιγότερο από 5 έτη. Το ποσοστό εγγύησης ανέρχεται στο 80% εκάστοτε δανείου, με το ανώτατο ποσοστό καταπτώσεων εγγύησης να ανέρχεται στο 25%. Ταυτόχρονα θα παρέχεται μερική επιδότηση του επιτοκίου, ύψους 2%  για τις επιχειρήσεις της Αττικής και του Νοτίου Αιγαίου και 3% για τις επιχειρήσεις των άλλων περιφερειών, για τα πρώτα δυο έτη σε όλα  τα επενδυτικά δάνεια και σε όλα τα δάνεια κεφαλαίου κίνησης

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις